Nakon što je imenovan šefom Williamsove F1 momčadi, James Vowles podijelio je svoja razmišljanja o ključnim temama vezanim za njegovo novo radno mjesto…

Krajem prošle godine Williams je objavio kako momčad napušta Jost Capito. Nijemac je dvije godine radio za ekipu iz Grovea, a kao poprilično iznenađenje došla je obavijest da će njegov nasljednik biti dosadašnji zaposlenik Mercedesa – James Vowles. U ekipi koja je osvojila osam konstruktorskih naslova zaredom od 2014. do 2021. godine, Vowles je bio glavni strateg i jedan od najbližih suradnika Tota Wolffa, a sada će i sam osjetiti kako je to obnašati ulogu šefa momčadi.

Vowles otkriva kako je došlo do zaokreta u njegovoj karijeri: “Razgovori s Williamsom odvijali su se kroz zadnjih mjesec dana ili tu negdje. Iz moje perspektive, razgovori su se počeli intenzivirati jer ovo je izvanredna prilika i osjećam da mogu pridonijeti. S obje strane, Williamsove i moje, nakon nekog broja sastanaka s upravom zaključili smo da si dobro odgovaramo. Pronašli smo način funkcioniranja, razmišljanja, pristupa stvarima, kulturi, ljudima i sustavima te smo bili nevjerojatno usklađeni. U tom sam trenutku uveo Tota u razgovor i objasnio mu koje su moje želje.”

“Njegova reakcija bila je najbolja kakvoj sam se mogao nadati. Nevjerojatno je dobro reagirao u pogledu realizacije ove promjene. Mercedes zna da je to gubitak, jasno, ali na neki način je i dobitak jer za mene to dolazi kao veliki korak i mislim da zato možemo vidjeti tu susretljivu prirodu.”

“Ovo je iskorak, ovo je skok, ali ne vidim to kao golemi korak. Mislim da je putovanje prema ulozi šefa momčadi nešto što je bilo u mojoj glavi godinama, a Toto i Mercedes bili su nevjerojatno ljubazni otvarajući mi put prema tome. I Toto je govorio da je određeni broj odgovornosti pao na mene u posljednjih nekoliko godina”, prenosi Vowlesove riječi službena F1 stranica.

U Williamsu novog šefa čeka sve samo ne lagani posao. U protekle četiri sezone, Williams je triput završavao prvenstvu na posljednjem mjestu u poretku konstruktora. Jasno, sad će se od njega tražiti odgovori na pitanje što nije funkcioniralo i kako ostvariti napredak.

“Teško je odgovoriti na pitanje što je bilo krivo jer još nisam ni zakoračio u novo okruženje. Moj kontakt bio je dosta limitiran, budući da sam još u fazi tranzicije. Potrebna je promjena kulture, promjena metoda i sustava. Vratimo li se par godina unatrag, Williams nije imao snagu koju je Dorilton donio. Dorilton doista želi i spreman je investirati odgovarajuća sredstva da bi ovo bio ugledan tim. To se prije par godina nije moglo reći, a da bi se utjecaj novih vlasnika stvarno osjetio potrebno je neko vrijeme”, smatra Vowles.

“Ja sam jedna promjena, ali individualac ne može napraviti ništa. Potrebno je osnažiti tehnički tim, ali i dozvoliti onima unutra koji su izuzetno dobri da zasjaju. Sumnjam da u okruženju koje su imali kroz određeni period vremena to nisu mogli napraviti.”

Za kraj, Vowles naglašava da Williams neće biti Mercedesova “B momčad”. Određena suradnja je moguća, ali inzistira na tome da Williams ostaje nezavisna organizacija.

“Williams je u potpunosti nezavisna organizacija i osim toga, moj će uspjeh u njoj ovisiti o dobro odrađenom poslu, a to ne smije ovisiti o Mercedesu. To ne znači da Mercedes i mi nećemo imati nekakvu suradnju u ovom ili onom obliku, suradnja je postojala i prije nego sam ja došao, no od sada moram raditi ono što je najbolje za Williams.”

Objava Vowles: Williams neće biti Mercedesova ‘B momčad’ pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak