Prošlog vikenda u Azerbajdžanu Charles Leclerc imao je svoj najbolji trkaći vikend ove sezone, osvojivši drugo mjesto u subotnjem sprintu te treće mjesto u nedjeljnoj Grand Prix utrci. Isto se ne može reći za njegovog momčadskog kolegu Carlosa Sainza, koji se poprilično mučio na ulicama Bakua.

Ferrari je zahvaljujući Leclercu imao najbolju startnu poziciju i za sprint i za Grand Prix utrku. U oba navrata monegaški je vozač pobijedio Red Bullov dvojac, no Carlos Sainz nikako nije uspijevao prići blizu svom momčadskom kolegi i uključiti se u borbu za prva tri mjesta. Dok je Leclerc vikend završio s drugim i trećim mjestom u utrkama, Španjolac je dvaput završavao peti – u subotu iza Georgea Russella u Mercedesu, a u nedjelju iza Fernanda Alonsa u Aston Martinu.

Alonso je svog sunarodnjaka prošao brzo nakon restarta utrke, a Sainz je objasnio da su za njega stvari ponovno krenule nizbrdo kad je sa srednje tvrde smjese guma prešao na onu tvrdu.

“Ništa novo”, započeo je Sainz. “Stvarno, u prvom stintu na srednje tvrdim gumama činilo se kao da sam našao nešto brzine, ali onda čim sam prešao na hard, opet su se pojavili problemi i jednostavno sam se morao zadovoljiti osvajanjem petog mjesta. Stalno sam bio na rubu razbijanja ili sam imao osjećaj da gubim kontrolu nad bolidom.”

“Tako da, bila je to prilično dugačka utrka i mentalno stresna nakon mučenja tijekom vikenda. Dovezao sam se do cilja na petom mjestu, a siguran sam da ćemo otkriti zašto se to događalo i da ćemo se u Miamiju vratiti u formu.”

S obzirom na konačni rezultat, vikend u Azerbajdžanu definitivno je bio korak naprijed za Ferrari, nakon jako lošeg otvaranja sezone. Međutim, Carlos ponovno naglašava da postoji problem u utrkama i da crveni bolidi tu puno gube u odnosu na konkurente.

“Mislim da i dalje imamo jako puno posla za odraditi u utrkama. Kad pogledate koliko smo mi bili brži od Astona u kvalifikacijama, a onda se Aston vozio Charlesu na repu u utrci, to dokazuje da naš bolid i dalje ima određeni temeljni nedostatak brzine u utrkama.”

“Očekujem da ćemo se pobrinuti za malene korake u pravom smjeru. Barem naša brzina u kvalifikacijama izgleda kao da izvlačimo još nešto više iz bolida, ali bodovi se dijele u nedjelju i na tome ćemo marljivo raditi.”

“Šteta je da sam imao tako frustrirajući vikend u Bakuu, ali na neki način, smatram pozitivnim što sljedeća utrka dolazi brzo jer onda mogu ovu prošlu vrlo brzo ostaviti iza sebe. Mislim da mi treba jedan normalan vikend kako bih vratio osjećaj u bolidu. Sprint u Bakuu nam nije pomogao jer nismo imali vremena za analiziranje”, poručio je španjolski vozač.

U poretku vozača Ferrarijev duo drži peto i šesto mjesto. Sainz je još uvijek ispred Leclerca, no sada za samo šest bodova. Što se konstruktorskog poretka tiče, Ferrari zaostaje za Mercedesom 14 bodova i pokušat će se dodatno približiti trećem mjestu na ovotjednoj VN Miamija.

Objava Sainz: U Bakuu sam stalno bio na rubu razbijanja pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak