Druge kvalifikacije sezone u Džedi su iza nas. Najbrži u vrlo zanimljivim kvalifikacijama je bio Sergio Perez u Red Bullu ispred Ferrarijevog Charlesa Leclerca koji ima kaznu od deset mjesta unazad. Treći je odlični Fernando Alonso u Aston Martinu koji će zbog Leclercove kazne startati drugi. Četvrti je bio George Russell u Mercedesu.

Veliko iznenađenje nam je pružio Max Verstappen koji je zbog kvara na bolidu ispao u drugoj rundi kvalifikacija.

Konačan poredak uskoro…

Ispali u Q1: Tsunoda, Albon, de Vries, Norris i Sargeant

Kvalifikacije su krenule kako je planirano, u 18 sati. Kolona bolida je čekala na izlasku iz boksa zeleno svjetlo, a prvi među njima su bili vozači Williamsa. Albon je postavio prvi brzi krug, 1:30.167. Dok je Albon još bio u brzom krugu, de Vries je imao piruetu u prvom zavoju tijekom kočenja. Prvi čiji je krug obrisan zbog prelaska limita staze je bio Sargeant.

Prvi Ferrarijevi krugovi su bili vrlo loši, ispod njihovih standarda i očekivanja. Sainz je bio 2.3 sekunde sporiji od najbržeg vremena Verstappena, a Leclerc 1.3 sekunde sporiji nakon tih prvih krugova. Drugi krugovi Ferrarija su bili nešto bolji, Leclerc je postavio 0.6 sekundi sporije vrijeme od Verstappena a Sainz oko sekundu sporije vrijeme.

Bliski kontakt sa zidom u zadnjem zavoju je imao Norris, pri čemu je oštetio prednji ovjes. Pogrešku je napravio i Alonso, koji se izvrtio na izlasku iz drugog zavoja. U sljedećem pokušaju postavio je četvrto najbrže vrijeme, iza Verstappena, Pereza i Leclerca.

Kratak period žute zastave smo imali zbog Sargeanta tri minute prije kraja, izvrtio se u zadnjem sektoru. Taj krug mu je trebao da se izvuče iz zone ispadanja, jer je bio zadnji. Osim njega su u zoni ispadanja bili i Norris, Tsunoda, de Vries, Gasly. Za Norrisa su kvalifikacije praktički bile gotove jer mehaničari nisu stigli na vrijeme popraviti bolid. Od ostalih navedenih kandidata za ispadanje iz zone se izvukao samo Gasly. Ekipi u zoni ispadanja pridružio se Albon. Redom su ispali Tsunoda, Albon, de Vries, Norris i Sargeant. Poredak na vrhu je bio Verstappen, Perez, Alonso, Stroll, Leclerc, Sainz.

Ispali u Q2: Hulkenberg, Zhou, Magnussen, Bottas i Verstappen

Kao i na početku Q1, i početkom druge runde su se vozači poredali na izlasku iz boksa. Svi vozači su vrlo brzo izašli na stazu.

Prvo vrijeme je postavio Alonso. Verstappen je bio u brzom krugu, no tijekom brzog kruga se pojavio problem s mjenjačem ili motorom. Perez nije uspio postaviti krug brži od Alonsovog, te je poredak šest minuta prije kraja bio Alonso, Perez, Leclerc, Stroll, Ocon, Russell, Magnussen, Hamilton, Gasly, Piastri. U zoni ispadanja su bili Sainz, Bottas, Zhou, Hulkenberg i Verstappen, koji je na kraju definitivno ispao jer nije bilo dovoljni vremena za popravak bolida.

Do kraja Q2 se iz zone ispadanja izvukao Sainz, a ispali su redom Hulkenberg, Zhou, Magnussen, Bottas i Verstappen. Poredak na vrhu je bio Alonso, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll.

Q3:

Alonso je otvorio Q3, prvi je izašao na stazu. Stroll i Piastri su malo čekali sa izlaskom na stazu.

Nakon prvih odvoženih krugova najbrži je bio Perez, i to skoro pola sekunde brže vrijeme od drugog Leclerca. Treći je bio Russell, četvrti Alonso. Dalje su redom bili Hamilton, Ocon, Sainz, a Stroll i Piastri su svoja vremena postavili malo kasnije. Piastri je postavio deseto, a Stroll peto vrijeme, odmah iza Alonsa.

S nestrpljenjem smo čekali završne pokušaje i borbu za najbolju startnu poziciju. Do kraja kvalifikacija Pereza nitko nije uspio skinuti s prve pozicije, Leclerc je postavio drugo najbolje vrijeme te će zbog kazne od deset mjesta startati 12., a Alonso je postavio treće najbolje vrijeme i zbog Leclercove kazne će krenuti iz prvog reda pored Pereza.

Objava Sergio Perez najbrži u kvalifikacijama za VN Saudijske Arabije! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić