U petak su glasine dobile potvrdu, Ford se vraća u Formulu 1 od 2026. kao Red Bullov partner u izradi motora! Pregovori između američkog giganta u automobilskoj industriji i Red Bulla trajali su nekoliko mjeseci.

Dobro je poznato da je Red Bull bio u potrazi za partnerom koji će im pomoći u vlastitom dizajnu za pogonsku jedinicu. Dugo se pričalo da bi Porsche mogao biti partner za britansko-austrijskog konstruktora, ali pregovori su propali. Nedugo zatim Red Bull je ušao u priču s Fordom, a dogovor je sad služben.

Red Bull predstavlja RB19 u New Yorku, a taj bi trenutak trebao biti početak duge suradnje s Fordom.

Having quit F1 at the end of the 2004 season, when it pulled the plug on the Jaguar operation and its badging of Cosworth engines, Ford announced on Friday that it will be coming back for the new engine era that begins in 2026.

“Ovo je početak uzbudljivog razdoblja u Fordovoj motorsport priči koja je počela kada je moj pra-pradjed pobijedio u utrci. Ford se vraća na sami vrh sporta, donosimo našu dugu inovacijsku tradiciju i tehnologiju na jednu od najvećih pozornica na svijetu.”

Bill Ford

Odluku je blagoslovio izvršni direktor F1, Stefano Domenicali.

“Ovo su odlične vijesti za sport i uzbuđeni smo što će se pridružiti već nevjerojatnog grupi partnera i automobilske industrije. Ford je globalni brend s nevjerojatnim nasljeđem u motosportu i automobilskoj industriji. Oni prepoznaju golemu vrijednost naše platforme koja ima više od pola milijarde gledatelja diljem svijeta.”

“Jedan do važnih faktora za njihov ulazak u F1 je naša predanost da do 2030. potpuno uklonimo štetne emisije, kao i da 2026. predstavimo održiva goriva.”

“Vjerujemo da naš sport pruža jedinstvenu priliku i ne možemo dočekati Fordov logo na legendarnim F1 stazama.”

Stefano Domenicali

Objava SLUŽBENO: Ford i Red Bull postaju partneri od 2026! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić