Nagađanjima oko budućnosti Lewisa Hamiltona došao je kraj. Mercedes je službeno potvrdio kako je sedmerostruki prvak svijeta potpisao novi dvogodišnji ugovor te će nastaviti voziti za Srebrne strijele u 2024. i 2025. Potvrđeno je da će u tom istom periodu u Mercedesu ostati i George Russell.

Mercedesova F1 momčad nastavlja s istim vozačkim parom u naredne dvije sezone. Za Georgea Russella i ranije se znalo da će iduće sezone biti član Srebrnih strijela, ali iznad budućnosti Lewisa Hamiltona pojavili su se određeni upitnici. Prije svega zato što se mjesecima pričalo o pregovorima oko novog ugovora, a nikako se nije pojavljivao “bijeli dim” koji bi označio da su ti pregovori završeni i da je ugovor potpisan. Osim toga, Mercedes je tijekom proteklih godinu i pol dana daleko od željene razine i trenutačno Lewisu ne jamči bolid s kojim bi mogao napasti osmi naslov prvaka svijeta.

Međutim, stvar je sada riješena i 38-godišnji Hamilton stavio je potpis na dvogodišnji ugovor, koji ga veže s Mercedesom u periodu do kraja prvenstva 2025. Za podsjetnik, Lewis je sada u svojoj 11. sezoni s Mercedesom, a u tom je periodu osvojio šest vozačkih titula i doprinio osvajanju osam konstruktorskih. Naravno, porušio je pritom brojne rekorde – vozač je s najviše pole positiona i najviše pobjeda u povijesti Formule 1.

“Sanjamo svakog dana o tome da budemo najbolji i posvetili smo prošlo desetljeće ostvarivanju tog cilja. Dolazak na vrh ne događa se preko noći ili u nekom kratkom periodu. Potrebna je predanost, naporan rad i posvećenost. Bila je čast upisati se u povijesne knjih s ovom nevjerojatnom momčadi.”

“Nikad nismo bili gladniji pobjeda. Učili smo iz svakog uspjeha, ali i iz svakog neuspjeha. Nastavljamo loviti naše snove, nastavljamo se boriti bez obzira na izazov i mi ćemo ponovno pobjeđivati. Zahvalan sam momčadi koja me podržava na stazama i izvan njih. Naša priča nije gotova, odlučni smo postići još više zajedno i nećemo stati dok to ne učinimo”, poručio je Hamilton.

George i Lewis na VN Španjolske 2023 (Foto: LAT Images)

Što se Russellove situacije tiče, njegov je prijašnji ugovor trajao do kraja 2024., no sada je jasno da i on ima osiguran boravak u Mercedesu barem do kraja 2025.

“Odrastao sam uz ovu momčad otkad sam se priključio juniorskom programu još 2017. To je moj dom i fantastičan je osjećaj produljiti naš poseban odnos i na 2025. Nakon što sam prešao u Mercedesovo trkaće sjedalo prošle godine, želio sam uzvratiti za povjerenje koje su mi Toto i ostatak tima dali. Osvojiti prvi pole position i pobijediti u prvoj utrci, to je bio nezaboravan osjećaj”, kaže Russell.

“Što je važnije, odlično je raditi sa svima u Brackleyju i Brixworthu na napretku našeg bolida. Njihova vjernost, vizija i naporan rad inspiriraju. Napravili smo značajne korake u zadnjih 18 mjeseci i samo postajemo jači kao momčad. Uzbuđen sam što što nastavljamo graditi na tim temeljima u 2024. i 2025. I dalje ćemo biti koncentrirani na povratak u sami vrh poretka.”

Mercedes tako nastavlja s britanskom vozačkom postavom. Toto Wolff neće priznati da bilo koja druga momčad ima bolji par vozača.

“Nastavljamo dalje s našom trenutnom vozačkom postavom i bila je to jednostavna odluka. imamo najjači par na gridu i oba vozača igraju ključnu ulogu u momčadi. Snaga i stabilnost koju nam daju bit će ključna stavka našeg budućeg uspjeha.”

“Naše partnerstvo s Lewisom jedno je od najuspješnijih u sportskoj povijesti. Uvijek je bilo samo pitanje formalnosti da ćemo nastaviti zajedno. Daje nam dodatnu energiju što smo to sada objavili i javno. O njegovim kvalitetama kao vozača utrka dovoljno govore rezultati na stazama, ali tijekom naših zajedničkih godina, postao je pravi vođa naše momčadi.Kao najveća globalna zvijezda Formule 1, odigrao je ključnu ulogu u kreiranju naše posvećenosti u smjeru različitosti, uključivosti i samoodrživosti, što su osnove našeg uspjeha u godinama koje dolaze.”

“George je predvodnik svoje generacije. Za vjeru koju smo mu ukazali kad smo ga promovirali 2022. godine, uzvratio je prvim pole positionom u Mađarskoj i prvom pobjedom u Sao Paulu. To su bili ključni trenuci njegove prošle sezone. Kao vozač kombinira oštru brzinu s upornošću istinskog borca. Također, donosi inteligenciju i pridaje pažnju detaljima, što mu pomaže u rastu, razvoju i napretku. Prirodno odgovara našoj momčadi i oduševljeni smo što smo produžili naš odnos na naredne godine”, rekao je Wolff.

Toto sa svojim vozačima, fotografija iz 2022. (Autor: Steve Etherington)

Objava SLUŽBENO: Lewis Hamilton potpisao dvogodišnji ugovor s Mercedesom! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak