Velika nagrada Kine nije se održavala u sklopu Svjetskog prvenstva Formule 1 od 2019. godine. Razlog tome je bila pandemija virusa Covid-19. Sada se povratak te utrke u kalendar najavljuje za 2024., a dobra je naznaka da staza Shanghai International ponovno ima licencu najvišeg ranga.

Utrku za Veliku nagradu Kine prvi smo put u Formuli 1 gledali 2004. Na stazi Shanghai International vozilo se svake godine, a 2019. upravo je utrka u Kini bila jubilarni 1000. Grand Prix u povijesti Formule 1.

Međutim, 2020. je započela pandemija virusa Covid-19, zbog koje se utrka u Kini nije mogla voziti. Karavana Formule 1 nije posjetila Šangaj niti 2021., niti 2022. Povratak je bio najavljen za 2023., no opet se nije dogodio. Utrka se trebala održati 16. travnja, no budući da su neke regije u Kini i dalje bile u lockdownu, organizatori su morali odustati od utrke i nastala je ona dugačka četverotjedna pauza između Australije i Azerbajdžana.

Sada se najavljuje povratak kineskog GP-a u 2024. godini, a bila bi to prilika za obilježavanje 20. obljetnice od prve utrke u Šangaju. Ugovor između Formule 1 i organizatora postoji te traje do 2025., no nešto je drukčija situacija sa stazom, koja je morala ponovno biti izložena procesu licenciranja.

Prijašnja licenca istekla je 2019., a od tada dužnosnici FIA-e zbog restrikcija u putovanju nisu mogli izaći na teren, kako bi obavili inspekciju. Motorsport.com prenosi kako su upravitelji staze obavili određene radove – sređene su mrlje na površini staze, popravljeni su zidovi od guma, odrađeni su popravci podzemnog tunela i tribina. Nakon toga, prošle je godine odrađena procjena CAMF-a (Kineskog automobilističkog i motociklističkog saveza), nakon koje je stazi dodijeljena nova trogodišnja FIA Grade One licenca.

Staza je, dakle, spremna za povratak Formule 1, a nađe li se doista u kalendaru za 2024. godinu, mjesec dana prije utrke u Šangaj će doputovati FIA-ini inspektori kako bi proveli završnu provjeru.

Objava Stazi u Šangaju obnovljena ‘Grade One’ licenca, povratak VN Kine 2024.? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak