Šef Haasa, Gunther Steiner, je za Sky F1 izjavio da ne vidi prednosti u povećanju broja timova na gridu Formule 1. Po Steinerovom stavu, to predstavlja određeni rizik za postojeće timove.

“Trenutno je na gridu jako dobro okruženje, nitko se ne bori za preživljavanje. Dakle, ako ubacite novi tim i dobijete mali pad u ekonomiji ili tako nešto, odjednom dolazi do borbe za preživljavanje”, rekao je Steiner.

“Deset timova koji su ovdje, svi su financijski stabilni, svi su dobro postavljeni”, nastavio je Steiner.

Steinerove izjave se nadovezuju na postupak Svjetske automobilističke federacije, koja je prošli tjedan i službeno započela proceduru zaprimanja iskaza interesa od strane potencijalnih novih timova. Naravno, potencijalni tim o kojem se najviše priča je kolaboracija Andrettija i General Motorsa.

“Zašto riskirati ako nema prednosti? Dovesti 11. tim, kakvu to prednost donosi? Nije na meni da odlučujem, to je na FOM-u i FIA-i, jer oni upravljaju poslovnom stranom F1. U ovom trenutku za ostale timove nema pretjerane koristi da se prihvati 11. tim. Postoji samo rizik, nema koristi”, završio je Talijan.

Već spomenuta američka kolaboracija Andretti/GM bi zasigurno predstavila ekonomskog suparnika momčadi Haas na američkom tržištu, pa ne čude Steinerovi stavovi. Nadalje, prevladavajući stav na gridu je da bi novi tim morao imati podršku tvorničkog proizvođača (kao Audi op. a.) jer bi u suprotnom nedostaci proširenja nadmašili eventualne prednosti. U tom pogledu Andretti se povezuje s Renaultom koji već ima svoju tvorničku momčad, što dodatno otežava njegov položaj.

Iako FIA ima zadnju riječ prilikom prihvaćanja novih timova u F1, bez podrške F1 kao vlasnika komercijalnih prava, kao i samih timova, nije vjerojatno da ćemo vidjeti novi tim na gridu.

Ipak, najveći problem predstavlja smanjenje nagradnog fonda za ostale timove u slučaju primitka novog tima. Podsjetimo, svaki novi tim bi morao platiti 200 milijuna dolara u fond koji bi se podijelio između postojećih 10 timova, kako je navedeno u trenutnom ugovoru Concorde, a sve da bi se nadoknadio gubitak u nagradnom fondu za ostale timove. Samim rastom popularnosti F1, timovi su svjesni da dolazi i do veće zarade, pa predlažu da se ranije navedeni iznos od 200 milijuna dolara utrostruči prije 2026., kada na snagu stupa novi ugovor Concorde.

Michael Andretti, s druge strane, polako iskazuje frustraciju zbog otegnutog procesa zaprimanja prijave njegovog tima. Prošlog je mjeseca rekao da iza otpora s kojim se suočava stoji “pohlepa” te da timovi “gledaju samo sebe, a ne ono što je najbolje za ukupni rast F1.”

Rok za prijavu iskazanog interesa je do 30. travnja, a FIA će odluku o zaprimanju novih timova na grid donijeti do 30. lipnja. Novi timovi bi se gridu pridružili od sezone 2025. pa nadalje, te ostaje za vidjeti hoće li se Andrettijeva priča sretno završiti.

Autor: Marijan Presečki

Objava Steiner ne podržava povećanje broja timova na gridu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr