Iako je sada u puno boljoj financijskoj poziciji nego prije nekoliko godina, Haas ne planira mijenjati model svog funkcioniranja. Šef momčadi naglašava kako je važno uložiti novac u razvoj bolida.

Američka F1 momčad Haas imala je prilično dobru i uspješnu 2022. Rezultatski gledano, nakon katastrofalne 2021. godine, Haas se vratio među osvajače bodova i na koncu zauzeo solidno osmo mjesto u poretku konstruktora, a što je još važnije za budućnost, momčad je u listopadu objavila suradnju s tvrtkom MoneyGram. Novi naslovni sponzor donio je dosta novca u jednu od najmanjih momčadi u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Guenther Steiner rekao je tada da će s novcem novog sponzora Haas moći dosegnuti onu gornju granicu dozvoljenog budžeta za F1 timove. Time Haas konačno može ući i u ravnopravniju bitku s onim većim ekipama u natjecanju.

Logično, postavilo se pitanje hoće li Haas s dodatnim sredstvima željeti mijenjati svoj način poslovanja. Naime, momčad je usko vezana uz Ferrari i najčešće do maksimuma iskorištava sve ono što prema pravilima smije uzeti/dobiti od talijanske momčadi. Ipak, Steiner poručuje kako u tom pogledu promjena neće biti.

“Novac želimo investirati isključivo u bolid. U ovom trenutku, sve što imamo, ulažemo u bolid. Ništa izvan toga ne želimo raditi. Želimo stabilizirati sustav koji imamo i pobrinuti se da iskoristimo sve što možemo kako bi bolid išao brže”, kaže šef momčadi.

“Ne fokusiramo se na druge stvari. ‘Oh, želimo ovo raditi sami’ – ne! Idemo stabilizirati ono što radimo, a onda ako ćemo nešto željeti mijenjati, možemo to raditi kasnije. U suprotnom, ako pokušate raditi previše toga odjednom, spotaknut ćete se. Zato se trenutno držimo modela i nastojimo izvući ono najbolje. Ako ćemo moći uštedjeti ili bolje investirati unutar budžeta radeći neke dijelove sami, onda ćemo to raditi kasnije, ali ne odmah.”

U Haasu se samo mogu nadati da će im s ovim partnerom sve proći kako treba. Dobro se pamte njihovi problemi sa sponzorima iz prijašnjih sezona, Rich Energyjem i Uralkalijem. MoneyGram momčadi donosi stabilnost, tako da mnogi smatraju kako Haas od ulaska u F1 2016. nikad nije bio u boljoj poziciji.

“Ja bih rekao da nikad nismo bili u lošoj poziciji. 2020. godina nije bila lagana zbog pandemije, ali da, ovo nas stavlja u vrlo čvrstu poziciju. Najbolja ili ne? Mislim da smo na samom početku bili vrlo dobri sa svime. Kad smo ušli u natjecanje 2016. nije bilo ograničenja budžeta pa ste onda puno slabiji s novcem od drugih timova, čak i ako ste u dobroj financijskoj situaciji. Ako se sada uspoređujemo s drugima, vrlo smo kompetitivni financijski – ne kompetitivni, mi smo im jednaki”, poručio je Steiner.

Haas je u utorak objavio prve fotografije svog bolida za nadolazeću sezonu. Nisu još otkrivena nikakva tehnološka rješenja, već samo nove boje, a prvi pokazatelj brzine bolida VF-23 bit će predsezonska testiranja u Bahreinu od 23. do 25. veljače. Za Haas će ove godine voziti Kevin Magnussen i Nico Hülkenberg.

Objava Steiner: Novac želimo investirati isključivo u razvoj bolida pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak