McLaren je iznenadio fanove Formule 1 pa jučer bez najave prezentirao vizualni identitet svog bolida za 2024. CEO momčadi Zak Brown zadovoljan je radom u Wokingu i očekuje dobre rezultate u novoj sezoni, iako se očigledno pribojava nastavka Red Bullove dominacije.

Tijekom prošle sezone McLaren je uistinu prošao zanimljiv put. Sezona je za društvo iz Wokinga počela loše, ali nadogradnje bolida urodile su plodom pa se s dolaskom ljetnih mjeseci dogodio streloviti uspon te momčadi.

U konačnici, McLaren je osvojio četvrto mjesto u poretku konstruktora, iza Red Bulla, Mercedesa i Ferrarija. U finišu sezone uspio je ‘preskočiti’ Aston Martin, čija je sezona imala suprotnu dinamiku – počela je izvrsno, a završila ipak nešto manje uspješno.

Lando Norris brojnim je odličnim nastupima dokazao da je trenutačno jedan od najboljih vozača u Formuli 1, ali izvrsnim se pokazao i prošlogodišnji debitant Oscar Piastri. Zajedno su njih dvojica McLarenu priskrbili devet plasmana na pobjedničko postolje. Pobjeda je izostala, barem u Grand Prix utrkama, no Piastri je uspio slaviti u sprintu na VN Katara.

McLaren je u 2024. prvi prezentirao svoj bolid (zasad samo vanjštinu), a o raspoloženju u Wokingu govorio je CEO Zak Brown. Kaže da je momčadi cilj još smanjiti zaostatak za Red Bullom, iako je svjestan da će se tu nešto pitati i aktualne prvake. Tko zna kakve oni asove u rukavu skrivaju za novo prvenstvo.

“Osjećam se samopouzdano. Mislim da su svi muškarci i žene u McLarenu napravili fantastičan posao u ovom periodu između sezona. Naravno, nastavljamo s kontinuiranim razvojem bolida, dakle nismo gotovi, samo smo završili s našom specifikacijom bolida za predstavljanje. Očekujte kontinuirana poboljšanja tijekom godine”, poručuje CEO McLarena.

O ciljevima u novoj sezoni kaže: “Jasno je da želimo nastaviti smanjivati zaostatak. Mislim da smo završili prošlu godinu kao drugi ili treći tim po brzini, ovisno o tome na kojoj se stazi vozilo. Međutim, činilo se kako Red Bull zasigurno nije razvijao prošlogodišnji bolid do razine do koje je mogao, da je to želio činiti, tako da to bi moglo dovesti do neugodnog iznenađenja za sve nas.”

Šef McLarenove momčadi, Andrea Stella, uvjeren je kako će se tijekom 2024. nastaviti pozitivni trendovi u kontekstu razvoja bolida. McLaren bi trebao započeti sezonu puno bolje nego prethodnu, a u pripremi su i neki noviteti.

“Za sada, moram reći da ne vidimo nikakve umanjujuće povratne informacije. Jasno, to će trebati dokazati kad bolid stavimo na stazu. Što se tiče razvoja u zračnom tunelu, vidimo da pravac koji smo postavili prošle godine i koji je doveo do nadogradnji za Austriju i kasnije za Singapur, prema svim pokazateljima možemo zadržati.”

“Očekujem da će tako i biti s bolidom kojeg ćemo predstaviti za početak sezone, a već smo počeli raditi na nekim dodatnim poboljšanjima koja ćemo, nadamo se, dodati relativno rano u sezoni, a čini se kako će ta poboljšanja biti dosta interesantna. Rekao bih da po pitanju pravila i u pogledu specifičnog razvoja kojeg provodimo u McLarenu, vidimo da se ta vrsta linearnog razvoja može zadržati”, rekao je Stella.

McLaren u sezonu ulazi s identičnom vozačkom postavom. S obzirom na prikazano u prošloj godini, željet će što duže zadržati vozački par Norris-Piastri te pokušati unaprijediti bolid kako bi spomenuti dvojac mogao konkurirati i za pobjede na utrkama.

Objava Brown: Red Bull bi nam mogao prirediti neugodno iznenađenje pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak