Šef McLarenove F1 momčadi, Andrea Stella, otkrio je kakva je bila njegova reakcija kad je prvi put ugledao bolid Red Bulla za 2024. Također, otkrio je u čemu se njegova momčad poboljšala u odnosu na prethodnu sezonu.

I dok su mnogi timovi u zadnjih godinu dana pokušavali replicirati ono što je Red Bull napravio sa svojim bolidom RB19, momčad iz Milton Keynesa napravila je veliko iznenađenje sa svojim novim bolidom RB20 jer je dizajnom otišla u nekom drugom pravcu.

Andrea Stella, čovjek koji vodi McLarenovu momčad, iskreno je govorio o svojoj reakciji na novi bolid prošlogodišnjih prvaka. Smatra da si je Red Bull mogao priuštiti nekakve eksperimente tijekom prošle sezone jer se nije trebao zamarati nadogradnjama bolida koji je ionako dominirao prvenstvom.

“Moram priznati, kad sam vidio bolid, rekao sam: ‘Wow, zasigurno su bili hrabri s promjenama nekih oblika koji su učinili prošlogodišnji bolid onako uspješnim.’ Mislim da su mogli uživati u takvoj prednosti prošle godine, koja im je dala samopouzdanje za prihvaćanje određenih rizika. Možete riskirati u ranoj fazi pa vidjeti funkcionira li nešto zapravo.”

“Rekao bih, međutim, iako tu ima inovacija koje možemo vidjeti makroskopski gledano, u aktualnim pravilima veliku razliku čine milimetri. I puno se toga događa u radu koji ne vidimo između podvozja bolida i same podloge.”

“Tu postoje dva elementa. Prvi je dizajn bolida, budući da postoji element značajne evolucije bolida koji je zahtijevao vrijeme razvoja, a to vrijeme Red Bullu je omogućila činjenica da nije morao razvijati prošlogodišnje dijelove koji su napravljeni za bolid iz 2023. Drugi element su performanse. Čini se da su vrlo jaki, tako da je ono što su željeli postići u pogledu dizajna, također donijelo i određene aerodinamičke performanse”, izjavio je Stella.

McLaren je prošle godine oduševio razvojem bolida tijekom sezone, a prema prvim pokazateljima na predsezonskim testiranjima, u novo bi prvenstvo trebao ući s prilično dobrim i konkurentnim bolidom.

“Mislim da smo neke nedostatke uspjeli otkloniti. Na primjer, sretniji smo sada s gripom na stražnjoj osovini, što je bio jedan od aspekata na kojima smo željeli poraditi. Generalno bolid sada ima više gripa. Postoje i neki aspekti na kojima ćemo još morati raditi da bismo se poboljšali.”

“Jednostavno trebate više gripa na bolidu, a izvlačite ga uglavnom iz aerodinamičkih performansi. Imamo još prostora za napredak, također u mehaničkom dijelu, ali i u kontekstu interakcije s gumama. U sva tri navedena područja planiramo napraviti nadogradnje tijekom sezone”, kaže Stella.

Inženjerima je uvijek bitno da im bolid ne priređuje nekakva iznenađenja kad ga se prvi put izveze na stazu, a MCL38 zasad se ponaša vrlo dobro. Prema viđenom, Stella smatra da će Red Bull i u novoj sezoni biti naprijed, a da će prateća skupina biti još ujednačenija nego u 2023.

“Rekao bih da bolid isporučuje ono što smo očekivali. Nema većih iznenađenja, što je samo po sebi dobra vijest. Mislim da bolid predstavlja dobre temelje za razvoj, ali je i korak naprijed u odnosu na bolid iz prošle godine.”

“Generalno, mogu vidjeti da je mnogo bolida koji su napredovali, što je normalno. Jedan je bolid za koji mi se čini da je napravio veliki iskorak. Nažalost, onaj bolid koji je već prošle godine bio najbrži. Rekao bih da je prateća skupina bila dosta kompaktna prošle godine, a po meni sad je još kompaktnija”, poručio je šef McLarenove momčadi.

Stella i McLarenov CEO Zak Brown ranije su izrazili zabrinutost da bi Red Bull ove sezone opet mogao imati veliku prednost, baš zbog činjenice da se prošle sezone zbog svoje dominacije ranije mogao posvetiti razvoju novog bolida, a trenutno u McLarenu vlada mišljenje kako su se ti strahovi i ostvarili. Vidjet ćemo što će pokazati prva utrka sezone idućeg tjedna.

Objava Stella: Kad sam vidio RB20, rekao sam: ‘Wow!’ pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak