Frederic Vasseur danas je šef momčadi u Ferrariju, a prije dvadesetak godina vodio je trkaće timove u juniorskim kategorijama. Tada je za njegov tim vozio i Lewis Hamilton, što je nedavno odigralo veliku ulogu u na putu do realizacije senzacionalnog Hamiltonovog prelaska iz Mercedesa u Ferrari.

Lewis Hamilton je 2005. godine osvojio prvenstvo Formula 3 Euroseries, natječući se za momčad ASM, koju je tada vodio Frederic Vasseur. Godinu kasnije uspjeh su ponovili u trkaćoj seriji GP2 s ekipom ART GP, a onda je Lewis ušao u Formulu 1 kao vozač McLarena.

Odnos Vasseura i Hamiltona nikad nije bio narušen, iako kasnije nisu imali priliku izravno surađivati. No, prilika se naposljetku ipak otvorila, kad su mnogi prestali vjerovati u tako nešto. Vasseur je prošle godine postao šef Ferrarijeve momčadi, Hamilton će od 2025. voziti crveni bolid.

“Imam odličan odnos s Fredom. Utrkivao sam se za njegovu momčad u F2, imali smo izvanredne uspjehe u F3, a isto tako u GP2. Iz tog su vremena temelji našeg odnosa i uvijek smo održavali kontakt. Mislio sam da će on biti izvrstan team manager i da će u nekoj fazi napredovati u F1, ali u to vrijeme, za to nije bio zainteresiran”, govori Hamilton.

“Bilo je baš lijepo vidjeti kad je prešao u Alfin tim, a kad je dobio posao u Ferrariju, baš sam bio jako sretan zbog njega. Mislim da su se zvijezde jednostavno posložile i mislim da se ovo ne bi dogodilo bez njega. Zahvalan sam i zaista uzbuđen zbog posla kojeg on tamo obavlja.”

Prelazak u Ferrari iznenadio je F1 zajednicu i javnost općenito jer je Lewis sredinom prošle godine potpisao novi ugovor s Mercedesom.

“Prošlo ljeto smo potpisali i jasno, tada sam svoju budućnost vidio u Mercedesu. No prilika se otvorila pred kraj godine i odlučio sam je iskoristiti. Osjećam da je to najteža odluka koju sam ikad trebao donijeti. Bio sam s Mercedesom, mislim da je sada 26 godina kako me podržavaju i imali smo apsolutno nevjerojatno putovanje zajedno. Kreirali smo povijest unutar sporta i to je nešto čime se ponosim. Jako sam ponosan na sve što smo postigli, ali ultimativno, ja ipak pišem svoju prču i osjećao sam kao da je vrijeme za započeti novo poglavlje”, rekao je sedmerostruki prvak svijeta.

Kad je vijest objavljena, Hamilton je u svojoj izjavi naveo da mu je bio dječački san voziti za Ferrari. Objašnjava zašto…

“Za svakog vozača u odrastanju, gledanje stvaranja povijesti, gledanje Michaela Schumachera na njegovom vrhuncu – mislim da smo svi mi sjedili u garažama, gledali vozača u crvenom bolidu i zamišljali kakav je osjećaj biti okružen crvenom bojom.”

“Kad odete na VN Italije i kad vidite more Ferrarijevih navijača u crvenom, možete samo stati i diviti se. To je momčad koja nije imala velikih uspjeha praktično od Michaelovih dana, odnosno od 2007. Ja sam to vidio kao ogroman izazov. Nema sumnje, još kao klinac, igrao sam video igru vozeći s Michaelovim bolidom. Definitivno mi je to bio san i stvarno, stvarno sam uzbuđen”, kaže Lewis.

Objava Hamilton: Prelazak u Ferrari ne bi se dogodio bez Vasseura pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak