Sredinom prošle sezone Otmar Szafnauer dobio je otkaz u Alpineu. Zasad je još uvijek bez novog angažmana, no možda bi njegove usluge mogao iskoristiti Andrettijev trkaći tim, dobije li dozvolu za ulazak u Formulu 1.

Otmar Szafnauer ima veliko iskustvo u vođenju F1 timova. Inženjer rođen u Rumunjskoj bio je na čelu momčadi Force India, kasnije pod imenom Racing Point, a onda od 2021. Aston Martin. U veljači 2022. preselio je u redove Alpinea, no nije se predugo zadržao u francuskoj ekipi – samo do ljeta 2023.

Novi posao još nije pronašao, a neko vrijeme ne bi ni smio raditi za drugu F1 momčad, sukladno ugovoru s bivšim poslodavcem. Ipak, Amerikanac traži svoj put povratka u elitno automobilističko natjecanje te priznaje kako je razgovarao s Michaelom Andrettijem, koji još uvijek čeka zeleno svijetlo za ulazak u Formulu 1 u svojstvu 11. momčadi.

“Imao sam neke razgovore s Michaelom Andrettijem. Nazvao me čak i prije nego sam otišao u Alpine i rekao sam mu da bih volio pomoći. Oni prvo moraju dobiti dozvolu za ulazak u F1 jer kako da mu pomognem bez te dozvole? Ako budu prihvaćeni, onda ću moći razgovarati o mom uključenju, kako bismo startali i pokrenuli tu momčad”, kaže Otmar.

“Želio bih nastaviti raditi, ali to mora biti na poziciji na kojoj će moje iskustvo i set vještina biti od velike koristi. Smatram da imam u sebi još pet do sedam godina. Možda imam previsoko mišljenje o sebi, ali vjerujem da i dalje posjedujem vještine kojima bih mogao složiti dobar i kompetitivan tim u Formuli 1. To je ono što želim.”

“Trenutačno imam želju, ali čekam da prođe vrijeme u kojem moram mirovati. Prilično brzo, u 2024. nadam se, mogu se vratiti u sport. Problem je da sam malo nestrpljiv.”

Prijava Andretti Autosporta za ulazak u Formulu 1 odobrena je od strane FIA-e 2. listopada prošle godine, međutim još se uvijek čeka odluka Formule 1 i predsjednika Stefana Domenicalija. Američki tim ne miruje, već je aktivan u Toyotinom zračnom tunelu u Kölnu. Čak je i objavio prvu fotografiju svog modela za 2024., kojeg bi onda pretvorio u službeni testni model za 2025. ako konačno dobije potvrdu od Formule 1. Također, Andretti povećava broj ljudi u svojoj bazi u Silverstoneu pod vodstvom tehničkog direktora Nicka Chestera te radi na razvoju u sjedištu GM Motorsporta u Charlotteu.

Objava Szafnauer: Razgovarao sam s Andrettijem i rekao da bih volio pomoći pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak