Uskršnji vikend proteći će radno za vozače TCR prvenstva istočne Europe. Na stazi Oschersleben u Njemačkoj kreće nova sezona, a među prijavljenim vozačima je i jedan hrvatski predstavnik – Žarko Knego iz AK Dubrovnik Racing. Utrke će biti moguće pratiti putem TV kanala GP1.

Zimska stanka je završila i 9. travnja počinje nova sezona trkaće serije TCR Eastern Europe. Kao što samo ime kaže, riječ je o utrkama prestižnih i atraktivnih TCR automobila, a tijekom 2023. održat će se šest trkaćih vikenda na stazama u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj i Češkoj.

Prve dvije utrke vozit će se baš na Uskrs, premijerno za ovo natjecanje na stazi Oschersleben u Njemačkoj. Krug tom stazom dugačak je 3,7 kilometara, a ona je smještena u blizini grada Magdeburga u regiji Saska-Anhalt.

Prošle godine prvenstvo je osvojio Poljak Bartosz Groszek u Audiju RS3 LMS TCR. On nije prijavljen za ovu sezonu i neće braniti naslov, ali njegova bivša momčad Aditis Racing imat će tri vozača: Radima Adameka kao starosjedioca te nova lica, Sebastiana Steibela i Tobiasa Poschika, prošlogodišnjeg osvajača Clio Cupa.

Trojicu vozača prijavio je i Hyundai/Janik Motorsport. Mato Homola iz Slovačke trebao bi biti prvo ime te momčadi, a kolege će mu biti Carlo Czepiel i Adam Kout. Zastupljen će biti i Vukovic Motorsport, za koji su na listi prijava Milan i Milenko Vukovic, Franjo Kovac i Sanel Čehić. Giacomo Ghermandi predstavljat će Lema Racing, a tu su još neki dobri i brzi vozači iz prethodnih sezona, poput Čižeka, Wittkea, Rzepeckog i Kolakowskog. Novi tim na gridu je Mertel Motorsport, za koji će Hondu Civic TCR voziti Rene Kircher i David Kajaia.

Ono što veseli, u TCR prvenstvu istočne Europe svog će predstavnika ponovno imati i Hrvatska. Kao i prošlih sezona, za nastup se prijavio Žarko Knego iz Dubrovnik Racinga, a njegov automobil je Cupra Leon Competition TCR. Prošle godine Žarko je demonstrirao brzinu, imao je odličnih rezultata u kvalifikacijama, no u utrkama su ga često zaustavljali pehovi u vidu kvarova na automobilu. Osvojio je u prošloj sezoni 21 bod i zauzeo 14. mjesto u ukupnom poretku.

Uoči sezone, za službene stranice TCR-a izjavio je: “Uzbuđen sam zbog toga što sam dio ovog prvenstva i veselim se novoj sezoni. Po mom mišljenju, TCR EE je vrlo ozbiljno prvenstvo s puno dobrih i kompetitivnih vozača. Imati kvalitetan grid s dobrim vozačima čini ovo prvenstvo još atraktivnijim.”

“Prošla je godina bila moja najbolja u pogledu utrkivanja i brzine u kvalifikacijama, ali najgora u pogledu konačnih rezultata. Stvarno sam imao lošu sreću na Red Bull Ringu, još je gore bilo na Grobniku kad sam morao odustati dok sam držao drugo mjesto. Sve u svemu, 2022. bila je puna tehničkih kvarova. Nadam se boljoj sreći ove godine i da će konačni rezultat biti odraz moje brzine. Bio bih sretan kad bih završio sezonu među prvih pet.”

“Nikad se nisam utrkivao na stazi Oschersleben, ovo će biti prvi put. Vozio sam u simulatoru i uočio da postoje dijelovi staze na kojima možete izgubiti puno vremena čak i zbog male pogreške, no može se puno i dobiti ako te zavoje prođete dobro.”

Kvalifikacije u Oscherslebenu voze se u subotu poslijepodne, a utrke su na rasporedu u nedjelju. Prva u 10:45, a druga u 14:10. Prijenose utrka možete pratiti na kanalu GP1 (u Hrvatskoj na platformama: MaxTV, A1 TV, EON TV, Iskon TV, OptiTV, 4Tel, Modern TV; u Sloveniji na EON TV-u, a u BiH na Home TV-u).

Naslovna fotografija: Miroslav Krpan

Objava TCR Eastern Europe: U Njemačkoj kreće nova sezona, Knego brani hrvatske boje pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak