Nakon četiri utrke nove sezone Formule 1, s tehničkog aspekta bolida i momčadi, uglavnom je svima jasno što bi trebalo napraviti kako bi se poboljšao tempo u sesijama. Ipak, ograničeni budžet uvelike otežava željeni napredak razvoja bolida. Za promjenu koncepta bolida jednostavno nema “dovoljno” novaca, a i pojedine nadogradnje jednostavno predstavljaju sve veći rizik ako ne funkcioniraju prema željama momčadi.

No, sezona se kod momčadi koje se ne zovu Red Bull ne bi trebala otpisati jer prostora za napredak itekako ima, dok će austrijskoj momčadi uskoro na “naplatu” doći kazna zbog prekoračenja budžeta. Kratkom analizom proći ćemo kroz poznatije probleme tehničke naravi s kojima su se neke momčadi susrele u ovom početnom dijelu sezone.

Hamilton Koji Sjedi (previše unaprijed)

Krajem ožujka Lewis Hamilton objasnio je javnosti da je sjedeća pozicija u njihovom W14 bolidu u vozački kompromitirajućem položaju u odnosu na konkurenciju: 

“Ne znam jeste li već primijetili, ali sjedimo bliže prednjim kotačima od svih ostalih vozača. Naš kokpit je preblizu naprijed. Kad vozite, osjećate se kao da sjedite na prednjim kotačima, što je jedan od najgorih osjećaja kada vozite automobil.”

Već i ovakvo kratko objašnjenje se lako može predočiti u svakodnevnoj vožnji s običnim automobilom. Udaljenost od nekog “centra” vozila uvelike pogoršava predviđanje ponašanja automobila. To se ponajviše odnosi na osjećaj prijenosa težine bolida što otežava pravovremenu reakciju na volanu.

Hamilton objašnjava kako svemu tome pridonose i aerodinamičke postavke usmjerene uglavnom na prednji dio bolida, te kako nakon inicijalnog postavljanja prednjeg kraja bolida u zavoj, stražnji dio bolida jednostavno “kasni” s odazivom.

Pozicija sjedećeg mjesta vozača posebice dolazi do izražaja kada se usporedi konkretno s Red Bullovim RB19 bolidom, dok je odnosu na ostale vodeće momčadi ta razlika nešto manja, ali ipak vidljiva.

Izvor: The Race

Takav položaj vozača rezultat je prošlogodišnjeg i još uvijek aktualnog zero-pod dizajna bokova Mercedesovih bolida. Drastičnim “rezanjem” tog dijela bolida, unutarnje komponente bolida jednostavno su se morale smjestiti negdje prema unutarnjem (centralnom) dijelu bolida, što je značilo da se vozačko mjesto pomaknulo unaprijed. To je rezultiralo i daljnjim smanjenjem prostora prema nosu bolida od nogu vozača, gdje Red Bull automatski ima više mjesta za smještaj nekih komponenata, uključujući i elemente prednjeg ovjesa, pošto njihov vozač sjedi više prema stražnjem dijelu bolida.

Hamilton je izjavio da se ovo mora ‘100% promijeniti’, a to je na ovogodišnjem bolidu uz ograničeni budžet – nemoguće. Bolid jednostavno mora otići u “širinu” kao i svi ostali bolidi na gridu. Momčad mora napustiti ovaj koncept bolida. Naravno, nije dovoljno samo promijeniti bokove, ali nabrojani problemi, ovdje njih samo nekoliko, bit će lakše rješivi ako se jednostavno krene u smjeru Red Bulla. 

“Nemamo neke predrasude o tome kako bi bolid trebao izgledati, samo treba biti najbrži  trkaći automobil. Ako to izgleda kao Red Bull… nije me briga. Samo treba biti brz. Neću se sramiti ako bude rezultata”, izjavio je šef momčadi Mercedes Toto Wolff.

Ispada da u Mercedesu nisu slušali Hamiltona, i to u tolikoj mjeri da za ovu godinu nije bilo niti nekog kompromisa nakon neslavnog W13 bolida. Lako je sada biti u pravu, ali Mercedes se više ne može “igrati” konceptima kao za vrijeme neograničenog budžeta, kada su jednostavno paralelno razvijali više različitih ideja i odbacili one koje na kraju nisu valjale.

George Russell se trenutno bolje snalazi od momčadskog kolege u W14. Hamilton za sebe napominje kako se jednostavno kocka s podešavanjima bolida, dok se za Russella čini da se jednostavno bolje snalazi s “lošijim” bolida nakon krštenja u Williamsu.

Ferrari – neočekivana kriza koncepta

Zloglasno poskakivanje bolida još uvijek odzvanja hodnicima tehničkih odjela momčadi, a čije uklanjanje je rezultiralo podizanjem visine bolida za nemalih 15mm u odnosu na prošlu sezonu. Pod vodstvom Totoja Wolffa poskakivanje se proglasilo sigurnosnim problemom, iako je očito bila namjera da se na bilo koji način uspore vodeći. Rezultiralo je to, kako sada ispada, dodatnim ubrzanjem za Red Bull, a pojavio im se i Aston Martin.

Pošto je poskakivanje prema riječima inženjera teško simulirati, za spomenuto podizanje bolida u Ferrariju nisu očekivali toliki utjecaj na područja za kojima sada kaskaju za Red Bullom. Unatoč poskakivanju, Ferrari je bio konkurentan sve do uvođenja praćenja vertikalnog pomaka bolida u Belgiji prošle godine. Nastojalo se time upozoriti i/ili kazniti momčadi da porade još više na problemu poskakivanja, a to se uglavnom odnosilo na podizanje visine bolida.

“Po našem mišljenju, nikada se ne možete riješiti poskakivanja, uvijek će biti tu jer je to fizički fenomen. 15 milimetara nije dovoljno. To je premali korak. Za to biste morali biti visoki barem 50 milimetara. Onda bismo imali prostora za više manipulacije”, objasnio je Alfa Romeov tehnički direktor Jan Monchaux.

Utjecaj tog podizanja koje je samo prikrilo problem sada košta Ferrari aerodinamičkih gubitaka na rubovima podnice. Viši bolid teže stvara željeni tlak između same podloge i podnice bolida (sealing) te dolazi do generiranja neželjenih teško usmjeravajućih vrtloga zraka prema stražnjem dijelu bolida. Sukladno tome, ove se godine opet otežalo praćenje bolida ispred svim vozačima.

Izvor: Mark Sutton / LAT Images

Ako je Ferrarijev baby-bath koncept bokova bio optimiziran isključivo za visinu bolida s početka 2022., s teškom mogućnošću prilagodbe na očekivane nestabilne promjene pravila, tada poput Mercedesa imaju tešku odluku pred sobom u narednim mjesecima razvoja. Izjave Carlosa Sainza idu u smjeru gore spomenutih Lewisa Hamiltona, s tim da Sainz ipak ima dozu optimizma izjavivši kako je momčadi u potpunosti jasno kako i gdje gube u sesijama u odnosu na Red Bull.

Velike nadogradnje iz Maranella najavljene su za nadolazeće utrke, a najveća se očekuje u domaćoj Imoli za mjesec dana, s navodno bitno izmijenjenim stražnjim ovjesom koji očito bolje upravlja spomenutim neželjenim vrtlozima zraka s ruba podnice. Problemi s pouzdanošću iz Bahreina su očito riješeni.

Aston Martin – za sada samo ispravni koraci

Momčad iz Silverstonea je i svoj promašeni koncept s početka 2022. pretvorila u uspješan korak prema trenutnim, od strane Ferrarija i Mercedesa, zavidnim performansama. Dolaskom Red Bullovog Dana Fallowsa i Mercedesovog Erica Blandina, Lawrence Stroll za sada vuče prave konce na putu prema vrhu poretka.

AMR23 je naravno ubrzo “napadnut” da je kopija Red Bulla, upravo radi dolaska njihovog Fallowsa, dugogodišnjeg učenika Adriana Neweya. U Silverstoneu se pametno i racionalno nisu previše opterećivali što drugi kažu jer rezultati su itekako vidljivi. Tim više im se sve oprašta jer su na neki način i priznali što su napravili:

“Učinili smo sve na svoj način, ‘Aston Martin način’, a to je da slušamo sve, slušamo sve ljude u procesu, uzimamo informacije iz dva različita načina razvoja automobila i onda pogledamo gdje se moramo poboljšati i pogledati koji je najbolji način za to”, izjavio je Aston Martinov direktor performansi Tom McCullough.

Ovogodišnji bolid je još uvijek djelo Andrewa Greena, koji je sada napustio Aston Martinov F1 projekt, a spomenuti dvojac iz Red Bulla i Mercedesa je očekivano odlično pohvatao konce u Silverstoneu. 

Izvor: Aston Martin Media Center

Da, koncept je sličan Red Bullovom, ali i do tog saznanja su u Aston Martinu morali proći trnovitim putem prošle godine i zaslužili su ovakav pomak u performansama. Trenutno im nedostaje brzine na ravnim dijelovima staze, tako da ih očekuje težak vikend u Azerbajdžanu gdje će vrlo vjerojatno kaskati za Mercedesom i Ferrarijem. Uglavnom, ne smiju si dopustiti krive korake u razvoju bolida tijekom sezone, inače karakteristične za momčad u crvenom. U Silverstoneu imaju čak 37% više vremena od Red Bulla za testiranje aerodinamike.

Za kraj, šef momčadi Mike Krack je rekao kako i njihov prošlogodišnji vozač Sebastian Vettel nosi dio zasluga za ovogodišnji skok u performansama, ali Seb danas ipak ne bi vozio na razini kojoj trenutno vozi njegov nasljednik Fernando Alonso.

Red Bull – problema ipak ima?

Za kraj, pitanje koje daje tračak nade do sada opisanom trojcu u poretku – je li aerodinamički i prema gumama savršeno nježan Red Bullov RB19 ipak ranjiv na polju pouzdanosti?

Problemi s poluosovinom za Maxa Verstappena u Džedi mogli bi biti rezultat izuzetno uskog “pakiranja” stražnjeg dijela bolida i ovjesa, a koje zauzvrat daje bolje aerodinamičke učinke kojima Hamilton teži s W14, tj. da je centar aerodinamičkog pritiska više prema stražnjem dijelu bolida sa što manjim kretanjem po vodoravnoj osi bolida.

Izvor: Red Bull Content Pool

Spomenimo još koji to hendikep ima momčad iz Milton Keynesa za razvoj bolida za 2024. godinu, pošto je ovogodišnji RB19 u vrijeme stupanja kazne od 10% smanjenja aerodinamičkog testiranja bio s razvojem pri kraju.

U odnosu na momčad koja trenutno nema problema s konceptom i nekako najlakše prati svoj razvoj, pričamo o Aston Martinu naravno, za svako dvomjesečno razdoblje aerodinamičkog testiranja definirano u pravilima, Red Bull ima oko 118 manje vožnji u aerodinamičkom tunelu, 29.6 manje sati testiranja s jačim vjetrom(brzina zraka u zračnom tunelu od 15 m/s ili više), 740 manje novih geometrija u CFD-u i 148 sati manje vremena popunjenosti zračnog tunela za brzine vjetra između 5 m/s i 15 m/s.

Objava Tehnikalije u pauzi: Posljednja pomazanja promašenih koncepata? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic