Hrvatska je imala samo jednog predstavnika na prvoj brdskoj utrci sezone Prvenstva Europe – Matiju Jurišića, koji je sjajnim nastupom osvojio osmo mjesto u ukupnom poretku kategorije 1 te pobijedio u svojoj grupi 4.

Ova sezona Prvenstva Europe na brdskim stazama sastoji se od deset utrka, a prva je održana 15. i 16. travnja u Francuskoj, na brdskoj stazi St. Jean du Gard – Col St. Pierre.

Nakon što je prošlu sezonu završio na trećem mjestu grupe 3 i na 11. mjestu generalno u kategoriji 1 (turističkih automobila), Riječanin Matija Jurišić otisnuo se u novu avanturu po europskim brdima. Na otvaranju sezone bio je jedini hrvatski predstavnik, a nastupio je sa svojom Škodom Fabijom S2000, koja po klasifikaciji Prvenstva Europe ove godine spada u grupu 4.

Nažalost, odaziv vozača na ovoj prvoj utrci sezone bio je prilično skroman. Ukupno je u kategoriji 1 bilo 20 prijavljenih natjecatelja iz 12 zemalja, a za pozicije u grupi 4, uz Jurišića, konkurirali su još Poljak Maciej Serafin s Mitsubishi Lancerom Evo X i njegov sunarodnjak Piotr Ilnicki koji je vozio VW Scirocco Cup.

Favoritom za pobjedu u grupi smatralo se Serafina, no Jurišić je imao drukčije planove. Vrijeme prve vožnje hrvatskog predstavnika na stazi dugačkoj 5080 metara bilo je 2:54,851. Bio je gotovo šest desetinki sekunde brži od Serafina, a prvo mjesto potvrdio je rezultatom 2:53,998 u drugoj utrci. U zbroju rezultata Jurišić je bio brži od Serafina za sekundu i četiri desetinke, dok je Ilnicki na trećem mjestu zaostao više od 17 sekundi.

U ukupnom poretku kategorije 1 Matija je zauzeo osmo mjesto. Pobjednik dana bio je Francuz Nicholas Werver s Porscheom 997 GT3R, ujedno i pobjednik grupe 2. Talijan Luca Gaetani (Porsche 911 GT3R) osvojio je drugo mjesto, a Poljak Karol Krupa (Škoda Fabia CT) treće mjesto. Četvrti ukupno bio je Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR), koji je osvojio grupu 3 ispred Milovana Vesnića (Audi RS3 LMS) iz Srbije.

Što se kategorije 2 tiče, za prototipove i formule, pobjedu je odnio višestruki prvak Europe Christian Merli u bolidu Osella FA30. Drugi je bio Španjolac Joseba Iraola Lanzagorta (Nova NP01), a treći Petr Trnka (Norma M20 FC).

Iduća utrka Europskog prvenstva vozi se u austrijskom Rechbergu za dva tjedna, 29. i 30. travnja.

Naslovna fotografija: Facebook/Matija Jurišić

Objava Matiji Jurišiću pobjeda u grupi 4 na otvaranju sezone Europskog prvenstva na brdu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak