Tijekom utrke za Veliku nagradu Abu Dhabija otvorena je istraga protiv nekolicine vozača, odnosno timova, zbog mogućeg kršenja pravila prilikom zaustavljanja u boksu, a koja se tiču zaštitne opreme mehaničara u boksu. Naposljetku kazni ipak nije bilo u tom slučaju, dok je Sergio Perez dobio službeno upozorenje zbog vrijeđanja sudaca.

Istraga vezana za zaštitnu opremu osoblja u boksu konkretno se odnosila na zaštitne naočale, a na meti sudaca bilo je čak šest situacija koje su se dogodile prilikom zaustavljanja u boksu sljedećih vozača: Lewisa Hamiltona, Pierrea Gaslyja, Maxa Verstappena, Logana Sargeanta, Alexa Albona i Guanyua Zhoua.

Nakon utrke suci FIA-e pozvali su na razgovor šefove ekipa za koje voze navedeni vozači, ali nakon saslušanja ipak nisu posegnuli za kaznama uz objašnjenje da je “u nekim slučajevima nedovoljno jasno prosuditi je li došlo do kršenja pravila”. Usput su podsjetili sve timove na važnost korištenja zaštitne opreme.

“Od svih timova traži se da naglase važnost zaštite očiju za svo osoblje koje radi na bolidu i osiguraju da svi članovi tima ubuduće poštuju ovaj članak pravilnika.”

Utrka u Abu Dhabiju jedinstvena je u F1 kalendaru jer počinje pod zalazećim suncem, a završava u potpunom mraku. Stoga postavlja jedinstvene izazove u pogledu vidljivosti za vozače i članove momčadi koji rade u boksu, s izborom nijansi vizira kompliciranijim nego inače. Moguće je da su neki članovi posade u boksu privremeno otvorili svoje zaštitne vizire tijekom drugog niza zaustavljanja u boksu jer je vidljivost u boksu postala manja.

Perez se ispričao sucima pa prošao s upozorenjem

Sergio Perez dobio je kaznu u završnoj fazi utrke zbog izazivanja sudara s Landom Norrisom. Ciljem je prošao drugi, ali kad mu je obračunata kazna od pet sekundi, pao je na četvrtu poziciju. Meksikanac se nikako nije slagao s tom kaznom te je putem radio veze rekao:

“Ovi suci su smiješni, čovječe. Ne mogu vjerovati Bili su vrlo loši ove godine, ali ovo je smiješno. Stvarno smiješno.”

Suci su pozvali Pereza na razgovor zbog tih komentara, a on se ispričao pa onda dobio samo službeno upozorenje.

“Suci su objasnili vozaču da nemaju problem s tim da se netko ne slaže s njihovim odlukama, ali da komentari koji se smatraju osobnim uvredama predstavljaju kršenje međunarodnog sportskog pravilnika.”

“Suci primjećuju da su očito u sukobu po ovom pitanju budući da su bili tema tih izjava putem radio veze i da bi to obično bilo proslijeđeno sljedećem panelu sudaca. Međutim, budući da je ovo posljednja utrka sezone, stvar je trebala biti riješena.”

“Vozač se iskreno ispričao svakom od sudaca i objasnio da je komentirao u žaru trenutka te da nije uzeo u obzir činjenicu da će oni biti emitirani, kao ni utjecaj toga. Izrazio je žaljenje što su njegovi komentari bilo koga uvrijedili ili naštetili sportu, što je, kako je rekao, želio izbjeći. Suci prihvaćaju njegove izjave i prihvaćaju ispriku.”

Priopćenje o sudačkoj odluci

Objava Timovi izbjegli kazne nakon VN Abu Dhabija, Perezu službeno upozorenje pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak