Čak šest vozača je pod istragom nakon utrke za Veliku nagradu Abu Dhabija zbog toga što njihove posade u boksevima potencijalno nisu nosile zaštitu za oči tijekom zaustavljanja u boksevima.

Tijekom druge polovice utrke na stazi Yas Marina, Lewis Hamilton i Pierre Gasly stavljeni su pod istragu zbog mogućeg kršenja pravila o zaustavljanju u boksevima. Uskoro su im se pridružili i Verstappen, Williamsovi vozači Logan Sargeant i Alex Albon te Zhou Guanyu iz Alfa Romea.

FIA-ini suci rekli su da će se stvar istražiti nakon utrke od 58 krugova, a dodatno pojašnjenje upravnog tijela istaknulo je da su prekršaji povezani s mehaničarima koji potencijalno nisu nosili potrebnu zaštitu za oči tijekom zaustavljanja za promjenu guma.

Članak 34.13 sportskih propisa kaže:

“Sve timsko osoblje koje obavlja bilo kakve radove na bolidu kada je bolid u boksu tijekom kvalifikacijske sesije, sprinterske sesije ili tijekom utrke, mora nositi kacige koje zadovoljavaju ili premašuju zahtjeve ECE 22.05 – Europska motociklistička cestovna kaciga, DOT – Američka motociklistička cestovna kaciga ili JIS T8133-2015, klasa 2 – JPN zaštitne kacige za vozače automobila.”

“Upotreba odgovarajuće zaštite za oči je obavezna.”

Utrka u Abu Dhabiju jedinstvena je u F1 kalendaru jer počinje pod zalazećim suncem, a završava u potpunom mraku.

Stoga postavlja jedinstvene izazove u pogledu vidljivosti za vozače i posadu, s izborom nijansi vizira kompliciranijim nego inače.

Moguće je da su neki članovi posade u boksu privremeno otvorili svoje zaštitne vizire tijekom drugog niza zaustavljanja u boksu jer je vidljivost u boksu postala manja.

Objava Šest vozača pod istragom radi prekršaja tijekom zaustavljanja za promjenu guma pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic