Ferrarijeva se sezona nikako ne može smatrati uspješnom. S izuzetkom dva Leclercova plasmana na postolje, rezultati su daleko od željene razine. Šef momčadi naglašava da momčad radi na razvoju, ali da je u aktualnoj situaciji teško smanjiti zaostatak za vodećim Red Bullom.

Posljednje dvije utrke donijele su nova razočaranja u crvenu garažu. Ferrarijevi vozači osvojili su deveto i deseto mjesto na Silverstoneu, a sedmo i osmo na Hungaroringu. Daleko je to od rezultata kojima teže u Maranellu.

Red Bull ove sezone ima totalnu dominaciju u Formuli 1, osvojio je svih 11 utrka. Ferrari još u kvalfikacijama bude ‘tu negdje’ blizu vrha, ali u utrkama nikako ne pronalazi pravu formu. Frederic Vasseur ističe kako momčad jako marljivo radi na razvoju bolida i nadogradnjama…

“Red Bull je naprijed, ali mislim da je osjećaj bio isti kad je Mercedes bio naprijed prije nekoliko godina. Najvažnija je stvar da se fokusiramo na sebe, pokušamo izvući najbolje iz onoga što imamo, smanjimo pogreške na minimum, odradimo bolji posao i onda što bude”, izjavio je Vasseur.

“Za uhvatiti vodeće, nije da razmišljate o Red Bullu i pitate se što treba napraviti. Moramo raditi na sebi. Mi se razvijamo. Razvijamo se u svakom smjeru, pokušavamo poboljšati aerodinamiku, ovjes, sve što možemo i pritišćemo kao ludi da bismo obavili bolji posao.”

“Još jedna stvar koja je ključna, kad donesete nadogradnje, nećete odmah napraviti golemi korak naprijed. Mi smo donijeli velike stvari u Barcelonu pa smo potencijalno bili bolji tjedan kasnije. Mislim da je Alfa donijela nešto prije nekoliko tjedana, a odradili su dobar posao u Mađarskoj, barem u kvalifikacijama. To znači da nadogradnje treba razumjeti, nije dovoljno samo na sav glas predstaviti novi paket.”

…ali objašnjava šef Ferrarijeve momčadi i to da postojeću razliku u performansama između primjerice Red Bulla i Ferrarija nije lako anulirati.

“Mislim da svi napreduju, ali realnost je da se unutar ovih pravila i ograničenog budžeta napreduje puno manje nego u prošlosti. Kad postoji značajna razlika, prilično je teško to nadoknaditi”, kaže Vasseur.

“Od vikenda do vikenda, pogleda li se zadnjih četiri ili pet utrka, jednom smo u kvalifikacijama mi ispred, jednom McLaren pa jednom Mercedes. Ali, uvijek smo iza Red Bulla i posebno u utrkama postoji ta golema razlika.”

Inače, Ferrari je priopćenjem u četvrtak potvrdio da dosadašnji sportski direktor Laurent Mekies i službeno završava s radom u momčadi. Već je ranije najavljeno kako će Mekies iduće sezone postati šef momčadi AlphaTauri.

“Vrijeme Laurenta Mekiesa u Ferrariju ovog tjedna dolazi svome kraju. Trkaći dirketor neće biti u Belgiji i napušta Propete konjiće nakon četiri i pol sezone, a tijekom tog perioda momčad je ostvarila sedam pobjeda. Cijela momčad zahvaljuje mu na njegovom odličnom doprinosu tijekom tih godina.”

“Od VN Belgije, dio Laurentovih dužnosti na pit wallu preuzet će Diego Ioverno, koji preuzima ulogu sportskog direktora. On će biti zadužen za sva sportska pitanja, kao i za komunikaciju prema FIA-i”, stoji u objavi Ferrarija.

Uoči VN Belgije, Ferrari zauzima četvrto mjesto u poretku konstruktora, sa 17 bodova zaostatka za Aston Martinom.

Objava Vasseur: Pritišćemo kao ludi, ali zaostatak je teško smanjiti pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak