Carlos Sainz ostvario je drugu pobjedu u karijeri trijumfom na Velikoj Nagradi Singapura. ‘Smooth Operator’ staloženo je priveo utrku kraju, iako su Mercedesi na svježim gumama jurili prema pobjedi.

Španjolac je krajem utrke namjerno usporio kako bi omogućio Landu Norrisu DRS u obrani protiv Georgea Russella i Lewisa Hamiltona. Taj se plan pokazao dobitnim, s obzirom na to da se Norris uspješno obranio od Mercedesa s DRS-om, a nije bio dovoljno brz kako bi zaprijetio Sainzu.

“To je bila Carlosova ideja,” priznao je šef Ferrarija, Fred Vasseur, osvrnuvši se na strategiju Sainza krajem utrke.

“Ne želim reći da je to bilo očito, ali Carlos je znao da su Mercedesi opasniji od Norrisa, koji je bio na istim gumama kao i Sainz i imali smo skoro isti tempo. McLaren nam nije predstavljao veliku opasnost, osim u slučaju velike potrošnje guma. Tako da je Carlos pametno odlučio ostaviti Norrisa u DRS-u.”

Sainz smatra kako bi sigurno izgubio pobjedu u slučaju da je jedan od Mercedesa prestigao Norrisa.

“To je uvijek nezgodna situacija jer se nađete pod većim pritiskom. Znate da ne možete napraviti ni najmanju grešku ili blokirati kotače jer bi to značilo da bi Lando imao priliku prestići me s DRS-om. Odlučio sam mu dati DRS nadajući se da će to biti dovoljno za obraniti se od Mercedesa.”

“Bio je jedan krug u kojem se Lando branio u zavojima 16 i 17, tako da sam morao dosta usporiti u zavojima 1, 2 i 3 kako bih mu opet dao DRS. Mislim da mi je taj potez zapravo spasio utrku, kao i drugo mjesto Norrisu. Mislim da bi obojica bez međusobne pomoći bili mrtvo meso na stazi. Mislim da bi me Mercedesi s lakoćom prestigli nakon Landa.”

Otkrio što je iza dobre Ferrarijeve forme

Sainz je otkrio što stoji iza odlične Ferrarijeve forme, a ističe kako je ključan bio sastanak s inženjerima tijekom ljetne pauze.

“Mislim da smo već prije ljetne stanke imali dobro shvaćanje bolida i kako bi ga trebali voziti. Sjeo sam s inženjerima tijekom ljetne pauze i rekao: ‘Okej, što možemo učiniti kako bi bili brzi tijekom cijelog vikenda? Očito imamo puno brzine, radimo neke dobre stvari, ali nikad ne spojimo cijeli paket.’

“Odlučili smo vidjeti što možemo učiniti kako bi u drugoj polovici sezone imali konzistentne nastupe jer je potencijal jasno bio prisutan. U Zandvoortu smo imali vrlo dobar vikend, Monza je skoro bila savršena, a Singapur je za mene bio savršen. Vrlo sam sretan i ponosan da nakon tolikog rada i analiza imamo brzinu kakvu smo imali.”

Objava Vasseur: Sainz je donio odluku da Norrisu damo DRS pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić