Ferrarijev vozač Carlos Sainz kažnjen je u završnici utrke za Veliku nagradu Australije zbog kontakta s Fernandom Alonsom. Smatra da je neopravdano kažnjen i traži objašnjenje od sudaca.

Pravi je kaos zavladao Albert Parkom u završnici utrke za VN Australije. Prilikom drugog restarta utrke, nakon perioda crvene zastave zbog nesreće Kevina Magnussena, u prvom je zavoju došlo do kontakta dvojice Španjolaca – Fernanda Alonsa u Aston Martinu i Carlosa Sainza u Ferrariju.

Suci su za kontakt okrivili Sainza te ga kaznili vremenskom kaznom od pet sekundi. Budući da je utrka nakon cijelog niza incidenata završila iza sigurnosnog automobila, za Carlosa je ta kazna značila pad u poretku s četvrtog sve do 12. mjesta te je na koncu ostao bez bodova.

Ferrarijev vozač bio je silno ljut zbog te odluke i putem radio veze vikao: “To je neprihvatljivo! Trebaju čekati kraj utrke kako bismo o tome prodiskutirali.”

Naknadno, po izlasku iz bolida, predstavnicima medija je poručio: “Mislim da je ovo najnepravednija kazna koju sam vidio u svom životu. Prije razgovora s vama i prije nego kažem stvarno ružne stvari ili ružne riječi, volio bih otići do sudaca, porazgovarati s njima i možda se onda vratiti ovdje. Sada ovo ne mogu raditi. Mislim da je previše nepošteno i nemam volje bilo što govoriti.”

Sa svojim vozačem složio se i šef Ferrarijeve momčadi Frederic Vasseur, smatrajući odluku prestrogom, budući da kontakt koji se dogodio na kraju nije imao utjecaj na poredak i Alonso je svejedno završio utrku na trećem mjestu.

No, suci za to nisu previše marili, već su Sainza vidjeli kao isključivog krivca za sudar. Dobio je i dva kaznena boda na svoju licencu.

“Bolid broj 14 bio je značajno ispred bolida broj 55 u prvom zavoju, a bolid s brojem 55 zabio se u bolid s brojem 14, uzrokovao njegovo izvrtanje i izlijetanje sa staze. Iako je uzeto u obzir da je to prvi krug nakon restarta, a suci su u tim situacijama obično nešto blaži u prosudbi incidenata, u ovom konkretnom slučaju postojalo je dovoljno prostora za vozača bolida s brojem 55 te je mogao poduzeti korake kako bi izbjegao sudar, a nije to učinio”, stoji u odluci sudaca.

Kaznom za Sainza završen je još jedan jako loš vikend za talijansku momčad, koja napušta Australiju bez osvojenog boda. Charles Leclerc odustao je već u prvom krugu utrke i to nakon kontakta s Lanceom Strollom. Suci su tu situaciju okarakterizirali kao trkaći incident.

Objava Sainz: Najnepravednija kazna ikad pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak