Iza Frederica Vasseura je prva Velika nagrada Italije u svojstvu šefa momčadi Ferrarija. Objašnjava da je to nešto jedinstveno, a osvrnuo se i na onu bitku svojih vozača u završnici utrke…

Ferrari je imao dobar vikend u Monzi. Carlos Sainz osvojio je pole position, a on i Charles Leclerc u utrci su predstavljali kakvu-takvu konkurenciju ove sezone nedodirljivom Red Bullu. Verstappen i Perez otišli su do dvostruke pobjede, no barem im posao nije bio (pre)lagan kao inače i morali su se malo pomučiti.

U samoj završnici, kad se više nisu mogli suprotstavljati ‘Bikovima’, Sainz i Leclerc upustili su se u međusobni okršaj za posljednje mjesto na pobjedničkom postolju. Bilo je napeto, fanovima teško i za gledati jer jedan pogrešan potez izbacio bi obojicu iz utrke. Sainz je na kraju bio treći, a evo što o toj borbi kaže šef momčadi Frederic Vasseur.

“Ja nastojim imati završnu odluku i rekao sam im da se utrkuju, ali bez rizika. Bilo mi je mnogo ugodnije u toj situaciji, nego da smo zamrznuli pozicije. Sigurno da je osjećaj bio pomalo čudan, ali ja sam fan opcije pustimo ih da se utrkuju. Rekao sam im da ne riskiraju, iako je taj dojam rizika uvijek relativan. Stvarno cijenim tih zadnjih nekoliko krugova, a nadam se da je isto i među navijačima”, izjavio je šef Ferrarijeve momčadi.

Frederic Vasseur, Ferrari (Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

Iako njihovi miljenici nisu mogli do pobjede, navijači u Italiji mogli su biti zadovoljni uspješnim nastupom. Vasseur pak može izvući pozitivne stvari iz svoje prve VN Italije na ovoj zahtjevnoj funkciji u Ferrariju.

“Bio je dobar vikend sa sportske strane, najbolji vikend sezone. Mislim da je emocionalni segment također bio veoma izražen za mene. Pokušao sam cijelog tjedna uspoređivati situacije. Govorio sam momcima da ne možemo u Monzi osvojiti više bodova nego na svim ostalim stazama, kako bih im malo olakšao. Međutim, kad sam stigao u srijedu navečer i kad sam vidio stotine ljudi crvenim i žutim majicama, dva ili tri dana prije utrke, onda nije bilo lako. To je potpuno jedinstveno”, opisao je Vasseur.

Trećim i četvrtim mjestom u Monzi, Ferrari je u poretku konstruktora ‘preskočio’ Aston Martin i sada drži treće mjesto. Drugoplasirani Mercedes je udaljen 45 bodova, što nije nedostižno u nastavku sezone. No, Ferrari treba više vikenda poput ovoga u Monzi, a manje vikenda kakav je bio u Zandvoortu.

“Nisam fokusiran na prvenstvo”, naglašava Vasseur. “Mislim da je u našoj situaciji najvažnije pokušati raditi bolji posao, srediti naše probleme. Mislim da smo napravili veliki korak naprijed u pogledu razumijevanja na stazi Zandvoort i nadam se da ćemo imati bolju brzinu u Singapuru, nego što smo imali na ostalim stazama velikog downforcea do sada. Vidjet ćemo što će se dogoditi.”

Velika nagrada Singapura na rasporedu je od 15. do 17. rujna.

Objava Vasseur: Ugodnije mi je bilo pustiti ih da se utrkuju pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak