Blago rečeno, trostrukom svjetskom prvaku zasad se ne sviđa Velika nagrada Las Vegasa koja ima itekako naglašenu ‘showbiz’ komponentu, dok je sportska strana priče nekako u drugom planu.

Uoči početka Velike nagrade Las Vegasa održana je svečanost otvaranja koja je uključivala glazbene točke, show izveden dronovima, ali i predstavljanje svih vozača, koji su se ovom prilikom pojavljivali na velikim platformama duž startno-ciljne ravnine.

Može se reći da tim popratnim sadržajima koji neminovno idu ruku pod ruku s lasvegaškom utrkom nisu svi oduševljeni, a glavni kritičar zasad je Max Verstappen.

“Što se mene tiče, sve te stvari možete preskočiti. Nije stvar u pjevačima, već u stajanju tamo dok izgledate kao klaun”, komentirao je Nizozemac svečanost otvaranja utrke. Onda su ga predstavnici medija pitali u kojoj je mjeri vikend u Las Vegasu samo show:

“Ovo je 99 posto show, a samo jedan posto sportski događaj. Nema puno emocija, da budem iskren. Ja se jednostavno uvijek volim koncentrirati na onaj dio koji je vezan uz moj nastup. Ne sviđaju mi se sve te stvari okolo. Znam, naravno, na nekim je mjestima i to dio priče, ali recimo da mi to jednostavno nije predmet interesa.”

“Možete na ovo gledati iz dva kuta, poslovnog ili sportskog. Ja razumijem njihovu stranu također, ali izražavam svoje mišljenje sa strane sportskog dijela. Radio bih isto da sam vlasnik i ne bih slušao vozače. Moj je sport i radio bih s njim što ja hoću u tom slučaju. Ne ciljam na to da će moje mišljenje napraviti veliku razliku, ali kad mi postavite pitanje, ako tako osjećam, odgovorit ću vam na iskren način.”

“Ako netko stvarno želi ići u ovom smjeru i želi puno više showa, mi se moramo nositi s tim. Dok sve prolazi dobro mogu govoriti da funkcionira, ali vidjet ćemo koliko dugo će se ovo sviđati navijačima. Nekim se ljudima više sviđa show. Meni se uopće ne sviđa jer sam odrastao samo gledajući rezultat, a tako gledam i danas. Tako da, volim biti u Vegasu, ali ne baš povodom utrkivanja.”

Ceremonija predstavljanja vozača u Las Vegasu (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

Osim što nije ljubitelj dodatnih sadržaja, Verstappenu se ne sviđa niti konfiguracija staze po ulicama Las Vegasa.

“Nije jako zanimljiva. Nema baš puno zavoja, iskreno. Ne znam, vjerojatno će sve ovisiti o tome koliko će biti gripa. Ne čini se baš da će biti dobar grip, ali prilagodit ćemo se. Ne mislim da je baš uzbudljiva, to je jedina stvar. Meni ulične staze općenito nisu vrlo uzbudljive, posebno s ovim novim bolidima. Oni su preteški, a još kad imate loš grip, to vam ne pomaže. Naravno da će biti odlično voziti Stripom, ali konfiguracija nije baš najuzbudljivija, ja mislim. Bolid Formule 1 puno je zabavnije voziti po stazi s puno brzih zavoja”, rekao je Max.

Vidjet ćemo u nastavku vikenda hoće li ovi negativni stavovi Verstappena udaljiti od glavnog cilja – njegove 18. pobjede ove sezone i ukupno 53. u karijeri.

Nije Verstappen jedini kritičar događanja u Las Vegasu. Evo još nekih komentara…

“Iskreno, ja samo želim doći ovdje i utrkivati se. Nikad nisam bio najveći ljubitelj izvođenja ovakvih stvari. Nije to ono u čemu uživam. Znam da su i te stvari dio priče i ne govorim ništa protiv toga, ali bavim se ovim poslom da bih vozio bolide i utrkivao se. Jednostavno ne uživam u ovakvim velikim eventima, predstavama i sličnim stvarima. No, to je dio posla, to je posao i tako to moramo odraditi na kraju dana.”

Lando Norris, McLaren

“Mi smo vozači utrka, znate. Mislim da ovo ponekad ide previše u smjeru stvaranja hollywoodskih zvijezda. Ja se želim utrkivati u bolidu, a ne biti zvijezda Hollywooda. Stvarno ovo nije moj stil nisam se prijavio za tu ulogu.”

Lance Stroll, Aston Martin

Alonso i Stroll na svečanosti otvaranja utrke (Foto: Aston Martin Press Centre)

Mišljenja se uvijek razlikuju. Lewis Hamilton je poručio svojim kolegama da se prestanu žaliti, a pohvalio je ono što radi vodstvo Formule 1.

“Čujem da se mnogi žale zbog smjera kojim su Stefano Domenicali i Liberty Media krenuli, ali oni rade izvanredan posao. Sport nastavlja rasti. To je i biznis, a svejedno ćete vidjeti i dobre utrke ovdje. Ovo je zemlja u koju je trebalo zakoračiti i doista očarati publiku. Trebale su nam barem dvije utrke u SAD-u, jedna nije bila dovoljna, a ovo je jedan od najlegendarnijih i najposebnijih gradova ovdje.”

“Naravno da imamo veliki show i nikad ovo neće biti kao Silverstone, ali možda s vremenom ljudi u ovoj zajednici zavole i naš sport. Možda će staza biti dobra, možda će biti loša. Na simulatoru je bilo tako-tako, ali ne treba rušiti prije nego se proba.”

“Ako nam staza pruži utrku kao u Bakuu, koja je jedna od najboljih utrka s puno pretjecanja, to će biti izvrsno, bolje nego kad jedan bolid samo nestane u daljini. Svi koje znam u Hollywoodu dolaze i puno će se poslovnih stvari vrtjeti ovog vikenda. Bit će dobar spektakl za gledanje, čak i za one kod kuće koji nikad nisu bili u Vegasu. Moći će naučiti o čemu se tu radi”, poručio je vozač Mercedesa.

Objava Verstappen o Las Vegasu: 99 posto show, a samo jedan posto sportski događaj pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak