Svojim opaskama na društvenim mrežama predsjednik Svjetske automobilističke organizacija razljutio je čelnike Formule 1, koji su ga u svome pismu optužili za prekoračenje ovlasti.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila priča kako je Public Investment Fund (PIF), fond kralja Saudijske Arabije Salmana, na stol stavio ponudu za kupnju Formule 1. Kako piše Bloomberg, bila je to ponuda od 20 milijardi dolara, ali Liberty Media ne želi prodati elitnu svjetsku trkaću seriju.

Putem svog profila na Twitteru oglasio se o toj temi predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem, izrazivši zabrinutost zbog potencijalnih posljedica do kojih možde dovesti “razbacivanje” takvim svotama.

“Kao čuvar motorsporta, FIA – neprofitna organizacija, oprezna je u pogledu navodne prenapuhane cijene od 20 milijardi dolara koja je stavljena na Formulu 1. Bilo koji potencijalni kupac trebao bi primijeniti zdravi razum, uzimajući u obzir generalno dobro sporta i pojaviti se s jasnim, održivim planom, a ne samo s gomilom novca. Naša je dužnost razmotriti kakav će utjecaj to u budućnosti imati na promotore u pogledu povećanja cijena za domaćinstvo utrka i drugih komercijalnih troškova, kao i bilo kakvih nepovoljnih utjecaja na navijače”, napisao je Ben Sulayem.

Ovo se nikako nije dopalo ljudima u Liberty Mediji, a nisu željeli tek tako prijeći preko rečenoga. Umjesto toga, pravna služba vlasnika Formule 1 uputila je pismo Ben Sulayemu i svim timovima.

“FIA se nedvosmisleno obvezala da neće činiti ništa čime bi ugrozila vlasništvo, upravljanje i/ili iskorištavanje tih prava. Smatramo da ovi komentari predsjednika FIA-e putem profila na društvenim mrežama ometaju spomenuta prava na neprihvatljivi način”, stoji u pismu.

Još 2000. godine, u vrijeme predsjedavanja Maxa Mosleyja, sklopljen je ugovor prema kojem se prava na Formulu 1 daju na period duži od 100 godina, a da se krovna automobilistička organizacija u tom periodu ni na koji način neće uplitati u komercijalna pitanja, već da jedino ima pravo biti uključena u donošenje pravilnika o natjecanju.

U oštrom pismu naglašava se da bi FIA mogla biti odgovorna ako se otkrije da su komentari predsjednika nanijeli bilo kakvu štetu sudionicima i investitorima u Grand Prix utrkivanje. FIA se do sada nije službeno oglasila po tom pitanju.

Objava Vodstvo Formule 1 ‘podiglo glas’ protiv predsjednika FIA-e Ben Sulayema pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak