Kalendar je pokazivao još jedan vikend u kojem se preklapaju MotoGP i WSBK ali već samo spominjanje Assena kao domaćina ovaj puta gura Superbike ekipu u povlašteni položaj. Iza nas je samo jedan WSBK vikend ali prema očekivanjima, na vrhu se izdvojila četvorka: Rea, Bautista, Razgatlioglu i Rinaldi. U Aragonu su bili vrlo izjednačeni pa su i utrke bile više nego atraktivne kao odličan uvod u prvenstvo. Istim protagonistima namijenjene su bile glavne uloge i u Assenu uz vd Marka koji je uvijek brz na domaćoj stazi no ovaj puta dolazi kao povratnik nakon ozlijede pa je realno očekivati dozu rezerviranosti.

Prošle godine je Assen osvojio Toprak koji je i ove godine bio glavni favorit. Na prvoj utrci, osim što Yamahi baš i ne odgovara Aragon, prilično se borio s motorom. Na kraju je sa plasmanima u sve tri utrke bio više nego zadovoljan a za Assen je dobio novu “struju” za 2022 što bi trebalo poboljšati cijeli paket. Očigledno su u tome uspjeli jer osim što je bio najbrži na treninzima, osvojio je Pole position s rekordom kruga od 1.32.934 te drugoplasiranog Lowesa ostavio za više od pola sekunde. S trećeg mjesta startao je Rea dok su u drugom redu ostali Locatelli, Bautista i Gerloff.

Toprak je poveo prvu utrku a na drugo mjesto se ugurao Locatelli čuvajući mu leđa. Nije to dugo trajalo, Rea je odmah napao i krenuo prema Topraku koji u početnoj fazi utrke nije pokazivao dominaciju s treninga. Iza trećeplasiranog Locatellija posložili su se Lowes, Bautista i Rinaldi.

U trećem krugu je Rea prestigao Razgatlioglua a već spomenutih vodećih šest vozača formiralo je grupu koja se odvojila od ostalih. Lecuona, Bassani i Baz tvorili su drugu grupu sa zaostatkom od oko dvije sekunde a za deseto mjesto su se borili Gerloff i Redding. Domaćin vdMark bio je 15-i, isto kao i na startu.

Reina prednost na vrhu kretala se oko 0.3 sekunde. Da li Toprak nije mogao vratiti vodstvo ili je to bila taktika, pokazalo se kasnije jer su u početnoj fazi svi bili vrlo štedljivi s gumama. Rinaldi je prvi od vodeće grupe zaostao zbog nemogućnosti praćenja tempa. Na trećem mjestu su se izmjenjivali Locatelli i Lowes a uskoro im se pridružio i Bautista. Generalno su svi bili prilično nagurani i najmanja greška je vodila do promjene pozicija.

Na samoj polovici utrke Bautista je uzeo i zadržao treće mjesto te krenuo smanjivati 0,9 zaostatka za Toprakom što mu je išlo prilično jednostavno pa im se nakon tri kruga pridružio.

Ulaskom u zadnjih osam krugova Toprak je vratio vodstvo i djelovalo je da pojačava tempo s dotadašnjih 1.35.2 ali u slijedećim krugovima su sva trojica vozili oko tog vremena. Nešto s Toprakom nije bilo kako treba, prvo je Rea vratio vodstvo i odvojio se a onda ga je stigao i Bautista. Iako je bilo izgledno da će biti bliske borbe u zadnja tri kruga, Rea je iskoristio čistu stazu ispred sebe i povećao prednost. Minimalno ali dovoljno da Bautistu drži na distanci, isto kao što je i Španjolac napravio Topraku tako da do kraja nije bilo promjena. Rea je ponovno izveo malo remek djelo i taktički potpuno dominirao prvom utrkom.

Nedjeljne utrke su na programu u 11.00 i 15.15 sati.