Nakon nekoliko mjeseci špekulacija oko toga prelazi li možda u neku drugu momčad, Adrian Newey, Red Bullov čarobnjak aerodinamike, potpisao je novi ugovor s ekipom iz Milton Keynesa.

Adrian Newey, legendarni dizajner Formule 1, u momčad Red Bull Racinga došao je 8. studenoga 2005. godine i već tada se znalo što se sprema. Značajne izmjene aerodinamičkih pravila postavile su pred inženjere prave izazove. Ono što je radio kao klinac oslikava i Britančevu karijeru, pronalaženje rupa i u najkompleksnijem setu pravila bilo je njegova specijalnost.

Britanac je s momčadi ostvario pet konstruktorskih i šest vozačkih titula prvaka svijeta. Ugovor mu je isticao krajem godine i pojavile su se teorije kako bi on možda mogao napustiti austrijsku momčad. Na Velikoj nagradi Australije uhvaćen je kako “njuška” oko Mercedesovog bolida i tada su se priče rasplamsale. No, nakon dominantnog početka ove sezone za Red Bullov RB19, otkriveno je da su austrijska momčad i Newey brzo djelovali kako bi riješili detalje novog ugovora, koji će im omogućiti suradnju u godinama koje dolaze.

Kako prenosi portal Motorsport.com, Newey će nastaviti obnašati dužnost glavnog tehničkog direktora te će nadzirati napredak Red Bullove momčadi u Formuli 1. Također, nadzirat će poslovanje sektora Naprednih tehnologija i Red Bull Powertrains. Iako u trenutku pisanja ovog članka detalji ugovora nisu službeno objavljeni, niti detalji o njegovom trajanju, šef momčadi Red Bulla, Christian Horner, pozdravlja činjenicu da je Newey sada službeno vezan za momčad.

”Adrian je bio temeljni dio ovoga, gotovo od samog početka. Pokriva mnoga područja i imati na raspolaganju njegovo bogato iskustvo i znanje, te na način na koji radi s mladim momcima, sjajno je.”

”On je jednako motiviran kao što je uvijek i bio. Očito, pokazuje veliki interes za ono što se događa u Powertrainsu i Red Bullovim naprednim tehnologijama. Dakle, pokriva sva tri kompleksa u Milton Keynesu”, rekao je Horner.

Šef Austrijske momčadi smatra da kombinacija Neweya, zajedno s tehničkim direktorom Formule 1 Pierreom Wacheom i šefom Powetrainsa Benom Hodgkinsonom, čini Red Bull dominantnim. Također, Horner je rekao da je Newey bio oduševljen mogućnošću da Red Bull proizvodi vlastite motore od 2026. godine, kada na snagu stupi novi set pravila.

”Mislim da Pierre radi izvrstan posao na strani šasije. Imamo Bena Hodgkinsona na Powertrainsu koji radi fantastičan posao i Roba Graya na strani naprednih tehnologija. To je posao s ljudima, što mu [Neweyu] omogućuje da primijeni svoje znanje.”

”Ne mora biti tamo svaki dan za određenu temu. Možemo koristiti širinu njegovog iskustva u cijeloj momčadi. Adrian je vrlo stručan inženjer kada je riječ o svemu što se tiče sagorijevanja. Vidljivo je da je u potpunosti prihvatio koncept i vidi dugoročni potencijal koji donosi”, rekao je Horner.

Nije iznenađenje da je momčad željna zadržati Neweya. Britanac se smatra jednim od najuspješnijih dizajnera bolida Formule 1, osvojio je naslove s Williamsom, McLarenom, Red Bullom tijekom svoje uspješne karijere. Također, s obzirom na to da je na čelu s Neweyem, Red Bull savršeno pogodio s novim setom pravila, bilo je i za očekivati da će se saga oko ugovora ovako završiti.

Objava Adrian Newey produžio ugovor s Red Bullom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija