Umjesto standardnih 13 setova, timovi će ovog vikenda u Imoli imati po 11 setova guma za svaki bolid. Dio je to testa novih pravila za kvalifikacije, s naglaskom na poboljšanje održivosti natjecanja.

Tijekom iduća tri vikenda, u Svjetskom prvenstvu Formule 1 održat će se tri Grand Prix utrke. Prva je na redu VN Emilije-Romagne u Imoli, a nakon toga slijede utrke u Monte Carlu i Barceloni.

Za trkaći vikend u Italiji plan je odraditi probu kvalifikacija po nešto drukčijim pravilima. Sami sustav kvalifikacija je identičan onom standardnom, ali vozači će u pojedinom dijelu kvalifikacija morati koristiti zadanu smjesu guma.

“U Imoli ćemo testirati nova pravila koja zahtijevaju od timova korištenje različite vrste guma u svakoj od tri kvalifikacijske sesije. Tako će tvrđe gume biti korištene u Q1, srednje tvrde u Q2, a mekše u Q3”, objasnio je Mario Isola iz Pirellija. “To sa sobom donosi i redukciju setova guma za suho s 13 na 11 setova koji su dostupni vozačima za cijeli vikend. Time se smanjuje učinak na okoliš koji se generira proizvodnjom i transportom tih guma.”

Još jedan potez vezan uz gume, koji bi također trebao pozitivno utjecati na održivost natjecanja, je zabrana korištenja električnih pokrivača za gume. Cilj je postići to do 2024. godine, a u Imoli će Pirelli prezentirati svoju novu kišnu gumu.

“Počevši s ovim Grand Prix vikendom, predstavit ćemo novu kišnu gumu koja ne zahtijeva korištenje termalnih pokrivača za gume prije samog korištenja. Testovi na stazi pokazali su čak i bolje performanse od gume Cinturato Blue Full Wet i to bez električnog zagrijavanja gume. To je prvi konkretni korak, rezultat studija koje je proveo Pirelli, prema korištenju guma za suho također bez prethodnog zagrijavanja”, izjavio je Isola.

Inače, Pirelli u Imolu donosi najmekše gume iz svog spektra. Dva seta novih guma za suho isporučit će timovima u Španjolskoj, kako bi se te gume testirale na prva dva slobodna treninga, a primjena tih novih slickova kreće od Velike nagrade Velike Britanije.

Objava Timovima u Imoli manje setova guma, testiraju se nova pravila u kvalifikacijama pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak