Šef momčadi Red Bulla, Christian Horner, kaže da nisu očekivali sigurnosni automobil kada su pozvali Verstappena u boks na promjenu guma te dodaje da su tek kasnije na ponovljenoj snimci vidjeli da je De Vries do te mjere oštetio svoj bolid da neće moći nastaviti utrku.

Red Bull je dominantno uzeo svoj treći 1-2 plasman u ovoj sezoni, no ipak postavlja se pitanje je li poredak vozača između njih dvojice mogao biti drugačiji da je pit wall Verstappena pozvao na promjenu guma krug kasnije.

Nyck de Vries udario je zid u šestom zavoju u desetom krugu utrke, pritom oštetio svoj bolid i ostavio ga u nepomičnom stanju na prilično opasnom dijelu staze. Red Bull je odlučio pozvati Verstappena u boks na kraju tog kruga, no dok je izlazio iz boksa, sigurnosni automobil se pojavio kako bi se omogućilo čišćenje De Vriesovog bolida. To je potaknulo Nizozemčeve suparnike da reagiraju i zahvaljujući smanjenoj brzini vožnje, Sergio Perez i Charles Leclerc su uspjeli promijeniti gume i izaći ispred Maxa.

Verstappen je tako pao na treće mjesto i dok je dvostruki svjetski prvak na restartu utrke brzo ”očistio” Leclerca, to zaustavljanje u boksu ostavilo je Perezu otvoren put prema pobjedi. S obzirom na to, postavlja se pitanje zašto je Red Bull odlučio pozvati Verstappena u boks znajući da se na stazi nalazi nepomičan bolid, posebno kada se uzme u obzir da je na stazi u Bakuu izlazak sigurnosnog automobila česta pojava.

”U trenutku kada smo odlučili pozvati Maxa u boks, on je već pomalo počeo imati probleme sa zadnjim gumama na svom bolidu, a Checo je bio odmah iza njega. Stoga smo odlučili s gledišta strategije da je to optimalno vrijeme za zaustavljanje.”

”Dobili smo snimku gdje su vidljiva sva četiri kotača na bolidu, nije udario u ogradu i motor je radio. Izgledalo je kao da će odabrati rikverc i nastaviti vožnju, tako da nismo očekivali da će doći do sigurnosnog automobila. Obično, kada ovdje vidite bolid u ogradama to znači sigurnosni automobil, ali ovdje nije bilo znakova. Tek kasnije na snimkama je bilo vidljivo da mu je slomljena šipka ovjesa”, rekao je Horner.

Perez trenutno ima 87 bodova, šest manje od momčadskog mu kolege. Prilika za novi okršaj između dvojice vozača Red Bulla nam je vrlo blizu i to već na Velikoj nagradi Miamija ovog vikenda.

Objava Horner: Nismo očekivali da će doći do sigurnosnog automobila pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija