Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso uvjeren je da FIA-jini suci nisu kaznili Lewisa Hamiltona zbog incidenta na sprint utrci u Miamiju zato što je britanske nacionalnosti. Podsjetimo, Hamilton je u prvom zavoju na početku sprinta uzrokovao veliki sudar koji je doveo do dodira između čak četiri bolida.

Vozač Mercedesa vidio je prostora s unutarnje strane, ali je kasno zakočio i nije stigao na vrijeme usporiti bolid. Udario je u Alonsa, koji se trudio izbjeći sudar, a Španjolac se odbio do Lancea Strolla, koji se odbio dalje u drugi bolid…

S druge strane, Alonso je ove sezone ‘pokupio’ nekoliko kazna zbog kojih je pogotovo ‘na tankom ledu’ sa sucima. Primjerice, u Australiji je drakonski kažnjen (čak 20 sekundi) zbog potencijalno opasne vožnje kada je usporio pred zavoj, nakon čega se George Russell zabio u zid.

“Mislim da IM je nacionalnost važna. Razgovarat ću s Mohammedom (Ben Sulayemom, predsjednikom FIA-e, OP.a.). Moram se uvjeriti kako ništa nije pogrešno s mojom nacionalnošću ili nešto što može utjecati na bilo koju odluku. I to neću raditi samo radi sebe, već i zbog budućeg naraštaja F1 vozača iz Španjolske. Trebaju biti zaštićeni,” rekao je nakon kvalifikacija u Miamiju.

“MOrao sam mu (Hamiltonu) ostaviti mjesta jer je dolazio s unutarnje strane bez kontrole nad bolidom. Sigurno bih bio kažnjen da to nisam učinio.

Portrait, Miami International Autodrome, GP2406a, F1, GP, USA
Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team, prepares for the session

Alonso nema najbolji vikend u Miamiju. Nakon sudara u sprintu ispao je u Q2 gdje je završio na 15. mjestu.

“Malo sam razočaran s kvalifikacijama. Završili smo 15. u Q1 i 15. u Q2, nisam imao puno brzine. Napravili smo neke promjene u postavkama bolida, čini se kako ne rade kao što smo očekivali, malo smo sporiji nego što je normalno,” komentirao je Španjolac pa objasnio u čemu je problem.

“Puno sam podupravljao u brzim zavojima, a preupravljao u sporim zavojima. Uopće nisam imao gripa u svakom krugu. Dvije desetinke mogu biti razlika između osmog i 15. mjesta. Mi smo na pogrešnoj strani te grupe, nakon što smo nekoliko utrka bili na dobroj strani.”

“Čeka nas teška utrka. Nadam se kako ćemo osvojiti koji bod jer Lance kreće s 11. mjesta. Meni će biti jako teško s 15. pozicije,” zaključio je.

Objava Alonso će razgovarati sa sucima: Moram se uvjeriti da nije krivo što sam Španjolac pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić