Ranije ovoga tjedna službeno je potvrđen povratak Honde u Svjetsko prvenstvo Formule 1. Taj će se povratak dogoditi 2026. godine u svojstvu dobavljača motora za momčad Aston Martin, a vijesti je uoči VN Monaka komentirao aktualni vozač momčadi iz Silverstonea i dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso.

I Aston Martin je povratnik u Formulu 1. Slavna britanska marka pojavljivala se u elitnom automobilističkom natjecanju na prijelazu iz 50-ih u 60-te godine prošlog stoljeća, a onda izbivala sve do 2021. godine. U prve dvije sezone Aston Martin je dvaput završavao konstruktorsko prvenstvo na sedmoj poziciji, no uoči ove sezone napravljen je značajan iskorak pa nakon prvih pet utrka momčad Lawrencea Strolla drži drugo mjesto u poretku.

Fernando Alonso vozi svoju prvu sezonu za Aston Martin, a već je četiri puta bio na pobjedničkom postolju. Uvijek na trećem mjestu. Istaknuo je kako momčad teži još boljim ostvarenjima, naravno pobjedama, a smatra da objava suradnje s Hondom predstavlja pravi pokazatelj želje za uspjehom.

“To su vrlo dobre vijesti za momčad, vrlo uzbudljive. Mislim da to pokazuje Aston Martinovu predanost osvajanju utrka, osvajanju prvenstava u budućnosti i to neovisnošću, proizvodnjom vlastitih mjenjača i svih ostalih dijelova bolida.”

“To je jedini način, vjerojatno, da stvarno možete biti 100 posto sigurni kako vi kontrolirate sve u svom paketu, u svom bolidu. To je odličan znak za sve u Aston Martinu, da postoji ta želja i potencijal za pobjeđivanjem”, rekao je Španjolac.

Ono što intrigira javnost je Alonsov odnos s Hondom. Svi se dobro sjećaju ere McLaren-Honde od 2015. i 2017., koja je bila, blago rečeno, neuspješna. Fernando je tada bio silno frustriran nekonkurentnošću paketa kojeg je imao u rukama i ostale su upamćene neke njegove vrlo negativne opaske o Hondinim motorima. Naravno, 2026. je dosta daleko, a Fernando je najstariji vozač na gridu pa pitanje je hoće li biti na istom radnom mjestu kad krene suradnja Aston Martina i japanskog proizvođača.

“Ne znam što ću raditi 2026. Lagat ću ako vam kažem da znam. Sigurno, osjećam se svježe i motivirano sada, osjećam se spremno i još sam brz. Ako nastavim uživati u ovome, volio bih nastaviti s utrkivanjem.”

“Znam da ću se jednog dana probuditi i da više neću biti osjećati takvu motivaciju ili neću biti sretan zbog svih putovanja i sličnih stvari. Možda neću osjećati da sam brz i tada ću prvi podići ruku i reći – možda je vrijeme. Vidjet ćemo. Dugačak je put do 2026. Fokusirat ću se prvo na Monako jer mislim da je to važan vikend, zatim na ovu sezonu pa na sljedeću. Nadam se da ćemo moći napraviti još korak više i boriti se za veće stvari.”

“Utrkivanje s Hondom za mene neće biti problem. Znam da nije funkcioniralo prošli put, ali mislim da su dokazali da imaju kompetitivan paket. Osvojili su prvenstvo 2021., 2022., vjerojatno će osvojiti i 2023. Dolazi novi set pravila, ali mislim da će to biti vrlo uzbudljiv projekt, sasvim sigurno”, poručio je Alonso.

Uoči utrke na ulicama Monte Carla, Fernando je treći u poretku vozača. Već je ranije ove sezone isticao da je upravo VN Monaka jedna od većih prilika za Aston Martinovu prvu pobjedu. Vidjet ćemo ove nedjelje je li bio u pravu.

Objava Alonso: Partnerstvo s Hondom vrlo je uzbudljiva vijest za našu momčad pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak