Treća utrka i treće postolje za Fernanda Alonsa. S 45 osvojenih bodova zauzima treće mjesto u poretku vozača i sad se bez prevelikog razmišljanja može reći da Španjolac vozi senzacionalnu sezonu. Lance Stroll završio je na četvrtom mjestu i time osigurao dodatnih 12 bodova za momčad Aston Martina koja je time napredovala na drugo mjesto u poretku konstruktora.

Ipak, utrka nije prošla glatko za Alonsa. Utrka je prekinuta u 55. krugu zbog nesreće Kevina Magnussena, a nakon duge pauze komisija sudaca odlučila je nastaviti utrku klasičnim startom na gridu. To je dalo priliku Carlosu Sainzu da napadne sunarodnjaka i pokuša osvojiti postolje, ali je učinio grešku i izvrtio Alonsa.

Srećom za dvostrukog svjetskog prvaka, uskoro je pokazana čak treća crvena zastava u utrci zbog sudara Alpineovih vozača. Zbog toga se uzeo poredak prije restarta i Alonsu je vraćeno treće mjesto, koje je, ako sagledamo cijelu utrku, posve zasluženo.

Alonso je nakon utrke izjavio da ne pamti ovako kaotičnu utrku.

“Danas je bio vrtuljak emocija. Mnogo se toga dogodilo na početku, ali i na kraju. Bilo je teško shvatiti što se događa zadnjih pola sata,” rekao je Španjolac, pa se osvrnuo na samu utrku.

“Što se tiče same utrke, naš je tempo bio dobar. Mislim da je Mercedes bio veoma brz i Lewis je danas napravio nevjerojatan posao. Trudio sam se prisiliti ga na pogrešku cijelu utrku. Probao sam mu doći blizu, ali vozio je fantastično dobro, poput prvaka kao što je, bez greške,” pohvalio je Španjolac velikog rivala.

“Sjećam se jedino da je blokirao kotačima u 13. zavoju jednom u 58 krugova, tako da danas nije bilo moguće staviti pritisak i uzet ćemo treće mjesto.”

2023 Australian Grand Prix, Sunday – LAT Images

Želi još više mjesto na pobjedničkom postolju

Vozač Aston Martina zatim se osvrnuo na crvene zastave.

“Mislim, prva crvena zastava vjerojatno nam je i pomogla jer su George i Carlos ušli u boks, pa smo ta mjesta besplatno dobili. Druga crvena zastava nije nam pomogla, logično s obzirom na incident.”

“Imali smo sreće pa je ponovno bila crvena zastava, pa smo kroz cilj prošli kao treći. Kao što sam rekao, P3 i P4 za momčad je nevjerojatna nedjelja.”

Nije sakrio ni ambicije za popeti se na višu stepenicu na pobjedničkom postolju.

“Tri treća mjesta, ‘ajmo pokušati osvojiti barem drugo mjesto,” najavio je cilj za naredne utrke.

Objava Alonso pun hvale za Hamiltona: Vozio je fantastično i bez greške, poput prvaka što i je pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić