U nedavno završenoj sezoni Alonso je osam puta stajao na postolju, ali ne na najvišoj stepenici. Smatra da je njegova momčad itekako zaslužila jednu takvu nagradu za sve učinjeno u 2023.

Prelazak iz Alpinea u Aston Martin pokazao se kao odličan potez za Fernanda Alonsa. Prvi dio sezone bio je izvrstan za Španjolca i čak je šest puta bio na pobjedničkom postolju u prvih osam utrka. Još je dvije utrke završio među prvom trojicom u drugom dijelu sezone, koji je ipak bio dosta lošiji od prvog.

Na Alonsovu žalost, kraj superiornog Red Bulla, čak niti u toj najboljoj fazi sezone nije uspio doći do pobjede. Njegova posljednja pobjeda u F1 još je uvijek ona iz 2013. na Velikoj nagradi Španjolske. Fernando smatra da je pobjeda bila moguća, samo da su se negdje stvari drugačije posložile.

Primjerice, u Monaku mu je falilo manje od jedne desetinke sekunde do pole positiona.

“Mislim da je bilo moguće. Vjerojatno smo u Monaku bili najbliže. Možda bi razliku činila neka druga odluka oko promjene guma. Možda i Zandvoort, da smo bili u drukčijoj poziciji kod onog restarta ili tako nešto. Imali smo prilika tu i tamo. I vjerujem da smo pobjedu zaslužili više nego itko drugi ove godine”, kaže vozač Aston Martina.

Alonso je u prvenstvu završio na četvrtom mjestu vozača, a više plasmana na postolje od njega imali su samo Verstappen i Perez. Aston Martin nije uspio sačuvati četvrto mjesto konstruktora jer je McLaren izvrsnim drugim dijelom sezone preuzeo tu poziciju.

Usprkos tom određenom padu forme, odnosno nedovoljno dobro obavljenom poslu pri nadograđivanju bolida, Alonso kaže da svi u njegovoj momčadi trebaju biti više nego zadovoljni ostvarenim.

“Vidim samo pozitivno, a te muke su dio posla i dio putovanja ove momčadi. Krenuli smo stvarno jako s bolidom koji je bio iznenađujuće kompetitivan, možda je čak i nama taj korak između prošle i ove sezone došao kao iznenađenje. Onda smo se možda našli u poziciji za koju nismo bili spremni. Borili smo se protiv Mercedesa, Ferrarija, top timova koji su navikli boriti se na toj razini. Mi smo možda napravili korak natrag u pogledu razvoja bolida tijekom sezone.”

“Nismo još na tom vrhunskom nivou i susreli smo se s time da smo bili malo manje kompetitivni, ali sve u svemu, 12 mjeseci ranije bilo je nezamislivo da ćemo imati prvenstvo kakvo smo imali. Sjećam se savršeno testiranja prošle godine nakon Abu Dhabija i da mi je netko rekao da ćemo biti u ovoj poziciji, ne bih vjerovao u to”, poručio je Alonso.

Ako netko ne bi trebao biti zadovoljan, onda je to Lance Stroll, koji je sezonu završio sa 74 osvojena boda. Zaostao je čak 132 boda u odnosu na momčadskog kolegu i to je zasigurno jedan od glavnih razloga zašto je McLaren u prvenstvu bio uspješniji. Kad je njihov bolid funkcionirao, oba su vozača najčešće bila visoko u poretku, dok je Aston Martin na nekim utrkama djelovao kao da ima samo jednog vozača.

Objava Alonso: Zaslužili smo pobjedu ove godine više nego itko pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak