Nakon što je Formula 1 u srijedu objavila da ne prihvaća prijavu momčadi Andretti Cadillac za ulazak u natjecanje, svojim se priopćenjem javnosti obratila i američka momčad te očekivano izrazila neslaganje s takvom odlukom.

Michael Andretti sa svojim partnerima bio je vrlo ozbiljan u nastojanjima da momčad Andretti Cadillac uvede u Svjetsko prvenstvo Formule 1 već 2025. godine. Njegova prijava zadovoljila je Međunarodnu automobilističku federaciju FIA-u, ali ne i Formula One Management.

Čelništvo Formule 1 u srijedu je izašlo u javnost s odbijenicom za Andretti Cadillac. Prema njihovom obrazloženju, Andretti natjecanju ne bi donio dodatnu vrijednost, što je bio jedan od glavnih uvjeta. Iz Formule 1 naglasili su kako smatraju da nova momčad ne bi mogla biti kompetitivna u natjecanju, a samim time da ne bi donijela niti dodatnu vrijednost. Također, u Formuli 1 kažu da bi 11. momčad operativno bila teret za organizatore utrka, a komercijalno za ostale natjecatelje.

Andretti ipak nije dobio definitivno ‘NE’ od Formule 1. FOM je napomenuo da bi drukčije gledao na prijavu za 2028. godinu, ako bi se Andretti prijavio kao tvornička momčad General Motorsa.

Očekivano, momčad Andretti Cadillac izrazila je oštro neslaganje s ovakvom odlukom.

“Andretti Cadillac je proučio obavijest Formula One Managementa i izražava izrazito neslaganje s njezinim sadržajem. Andretti i Cadillac su dvije uspješne globalne automobilističke organizacije, predane uvođenju originalnog američkog tvorničkog tima u F1 te natjecanju uz najbolje na svijetu.”

“Ponosni smo na značajan napredak koji smo već napravili u razvoju itekako kompetitivnog bolida i pogonske jedinice s iskusnim timom koji stoji iza toga, a naš će se rad ubrzano nastaviti. Andretti Cadillac bi želio zahvaliti fanovima koji su izrazili svoju podršku.”

Dakle, u ovom trenutku nema nikakve direktne potvrde o daljnjim koracima Andrettijevog trkaćeg tima. Naglašeno je samo da se rad nastavlja, a hoće li momčad doista ciljati na prijavu za 2028. ili će krenuti nekim drugim pravcem, doznat ćemo s vremenom.

Na društvenoj mreži ‘X’ oglasio se i Mario Andretti, svjetski prvak u Formuli 1 iz 1978. godine. Napisao je da je “uništen” zbog odluke Formule 1.

Objava Andretti: Nikako se ne slažemo s odlukom Formule 1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak