Aston Martin je u prošloj sezoni imao jako dobar i konkurentan bolid. Posebno u prvom dijelu sezone. No imala je britanska momčad i jedan problem. Svu moć tog bolida uglavnom je koristio samo jedan vozač, Fernando Alonso, dok je Lance Stroll prilično kaskao. Može li Kanađanin što promijeniti u ovoj sezoni?

Ovog ponedjeljka održana je prezentacija novog bolida Aston Martina – AMR24. Lance Stroll imao je priliku odraditi i prve kilometre u tom novom bolidu, budući da je momčad iskoristila pravo na shakedown.

Stroll je u ovoj momčadi već dugo, još od perioda dok se zvala Racing Point. Transformacija u Aston Martin dogodila se 2021. kad je Lance bio momčadski kolega Sebastianu Vettelu, kao i godinu kasnije, a onda je prošle godine umjesto jednog višestrukog prvaka svijeta dobio drugog – Fernanda Alonsa.

Nema sumnje da je kanadski vozač mogao puno naučiti od obojice, ali rezultatski gledano lani se protiv Alonsa nije dobro proveo. U konačnom poretku vozača Fernando je bio četvrti s 206 osvojenih bodova, a Lance deseti sa 74 boda. Istina, doživio je onu biciklističku nesreću u pripremama za sezonu i to ga je omelo, no bodovna razlika na kraju bila je uistinu ogromna i Stroll zna da ove godine mora bolje.

“Nedostajalo je nešto brzine prošle godine, to sigurno. On je jednostavno bio brži, ali imam neke ideje na čemu trebam raditi i neke stvari u kojima se želim poboljšati u tom pogledu.”

“Također, ne volim koristiti riječ sreća, no mislim da smo imali puno nesreće prošle godine i da je to nekako učinilo stvari izazovnijima. Kad smo se borili za dobre pozicije prošle godine, bilo je puno utrka u kojima smo imali tehničkih problema. Stvari jednostavno nisu išle u našem smjeru, ali želimo graditi na temeljima te prošle sezone”, kaže Kanađanin.

Silverstone Circuit, Lance Stroll, Aston Martin AMR24

Na novom bolidu vidljive su određene novosti. S obzirom na to da drugi dio prošle sezone nije bio uspješan kao prvi za Aston Martin, to je vodstvu ekipe i inženjerima dalo smjernice za rad tijekom zimskog perioda.

“Jako sam uzbuđen zbog bolida za 2024. Mislim da pokušavamo nadograđivati prošlogodišnji bolid, a definitivno smo imali moćan bolid prošle godine, na otvaranju sezone. Bili smo stvarno jaki. Nekih nedostataka je bilo, na određenim stazama. Neke od tih slabosti bile su izložene pa smo se kao momčad više mučili.”

“Ove godine cijela je tvornica radila stvarno, stvarno marljivo na otklanjanju tih nedostataka, ali i na naglašavanju prednosti našeg prošlogodišnjeg bolida”, objasnio je Lance.

Nakon uspjeha ostvarenih u prošloj sezoni, Aston Martin sada cilja visoko. No, niti druge momčadi ne miruju. Red Bull će sigurno biti spreman za obranu titule, a Mercedes, Ferrari i McLaren također vjeruju da će imati što za reći u borbi za vrh.

Što se rezultatskih očekivanja tiče, Stroll govori: “Vidjet ćemo što će se dogoditi, svaka je godina drukčija u Formuli 1. Puno će ovisiti o tome gdje će biti naš bolid. Rezultat ovisi o puno faktora, ali definitivno bih nas volio vidjeti u borbi za neke velike rezultate – za osvajanje puno bodova, u borbi za postolja. Pobjeda u zelenom bila bi lijepa.”

Objava Stroll: Alonso je jednostavno bio brži, ali imam ideju kako se poboljšati pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak