Njemački proizvođač u Formulu 1 ulazi 2026. godine sa Sauberom kao ‘strateškim partnerom’, a u međuvremenu Audi je kupio i manji udio u Sauberovoj F1 momčadi.

U kolovozu prošle godine objavljen je ulazak Audija u Formulu 1 od 2026. godine, kad će na snagu stupiti i nova pravila vezana za pogonske jedinice u F1 bolidima. Na tu objavu nadovezala se vijest iz listopada kojom je potvrđeno da će strateški partner Audija biti Sauber. Najavljeno je tada da će Audi kupiti udio u toj momčadi, no o tome nije bilo dodatnih informacija do danas.

Sauber je potvrdio da se krenulo u realizaciju ranije zacrtanog plana te da je Audi kupio manji udio u švicarskom timu.

“Sauber grupacija sa zadovoljstvom objavljuje da je, kao što je bilo navedeno u planovima prošlog listopada, Audi otkupio manji udio u Sauberu tijekom siječnja 2023. To je važan korak na putu prema Audijevom ulasku u Formulu 1, koji je zakazan za 2026., a pri kojem će Sauber biti strateški partner njemačkog proizvođača”, stoji u priopćenju momčadi iz Hinwila.

Inače, Sauberova postojeća baza bit će važan dio Audijevog programa, ali u isto vrijeme gradi se odvojena tvornica u Neubergu u Njemačkoj, gdje će se razvijati pogonske jedinice.

Do ulaska Audija u Formulu 1, Sauber će se nastaviti natjecati pod svojim imenom, budući da ugovor s Alfa Romeom završava na kraju nadolazeće sezone. Što se pak pogonskih jedinica tiče, Sauber će u naredne tri sezone nastaviti koristiti Ferrarijevu tehnologiju.

Objava Audi kupio udio u Sauberovoj F1 momčadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak