Na sastanku F1 komisije održanom u ponedjeljak, predložena je promjena u rasporedu održavanja sesija tijekom sprint vikenda u 2024. godini. Najvažnija je promjena da bi se prema tom prijedlogu kvalifikacije za Grand Prix utrku vratile u subotnji dio programa.

I dok konstruktori predstavljaju svoje bolide, a do početka predsezonskog testiranja dijeli nas malo više od dva tjedna, sa sastanka F1 komisije stiže prijedlog za promjenu rasporeda sesija tijekom sprint vikenda.

Prema novom vikend formatu petkom bi se održao slobodni trening i sprint kvalifikacije, u subotu sprint utrka, nakon koje bi slijedile klasične kvalifikacije za nedjeljni Grand Prix. Ovaj će prijedlog biti prezentiran glavnom regulatornom tijelu FIA-e, World Motor Sport Councilu na sjednici 28. veljače. Da bi navedena ideja mogla u provedbu, potrebna je potvrda WMSC-a.

Ovogodišnji kalendar nam je priredio šest sprint vikenda. Prvi sprint vikend nas očekuje na petom vikendu sezone u Kini. Preostali domaćini sprint vikenda su Miami, Austrija, Austin, Sao Paulo i Katar. U odnosu na prošlu godinu sprint vikend se neće voziti u Belgiji i Azerbajdžanu.

Timovi i vozači prošle su se godine dosta žalili na pravila parc fermea tijekom sprint vikenda jer su bili u situaciji da su postavke bolida morali finalizirati nakon samo jednog treninga, a nakon toga promjene set-upa više nisu bile moguće. Očekuje se kako bi ove godine parc ferme mogao biti otvoren između sprint utrke i subotnjih kvalifikacija.

Također, vrijedi napomenuti da je odlučeno kako se broj dopuštenih elemenata pogonskih jedinica ipak neće mijenjati. Dakle, svaki će vozač kroz sezonu moći koristiti po četiri motora s unutarnjim izgaranjem, MGU-H, MGU-K i turbo punjača. Prethodno je postojao prijedlog da se broj tih komponenata ograniči na tri po vozaču.

Predložena je još jedna promjena za nadolazeću sezonu. Direktor utrke imat će pravo aktivirati DRS sustav nakon samo jednog kruga utrke. Ranije su pravila nalagala da moraju proći dva kruga nakon starta, prije nego se vozačima dopusti korištenje DRS-a.

Autor: Kristijan Margetić

Objava F1 komisija predložila novi format sprint vikenda za 2024. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr