Nakon što je prošlog tjedna u meksičkim kvalifikacijama zaustavljanje na izlasku iz boksa i blokiranje drugih vozača doživjelo svoj vrhunac, FIA je odlučila reagirati i počevši s VN Sao Paula takvo će blokiranje biti sankcionirano.

Cijela priča počela je uvođenjem maksimalnog propisanog vremena za izlazne krugove tijekom kvalifikacija. Time se željelo izbjeći stvaranje velikih gužvi na stazama, a pogotovo situacije u kojima neki vozači voze izuzetno sporo, dok pored njih jure bolidi brzinom većom od 300 km/h. Međutim, vožnja kroz pit lane nije se ubrajala u to propisano vrijeme pa su si vozači počeli prostor za svoje brze krugove stvarati upravo u pit laneu, ponekad zaustavljanjem na izlasku iz boksa, pri čemu su često blokirali izlaz na stazu drugim vozačima.

To se također smatra kršenjem pravila jer onemogućava druge bolide da se upute na stazu kad oni to žele, a vrhunac te loše pojave dogodio se prošlog tjedna u Meksiku. Tada su nakon kvalifikacija suci vodili istragu protiv Maxa Verstappena, Fernanda Alonsa i Georgea Russella. Naposljetku oni nisu kažnjeni, ali suci su dali naputak da bi se nešto trebalo poduzeti kako se slične situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

Reakcija je stigla već za VN Sao Paula. Direktor utrka Niels Wittich poslao je obavijest svim timovima kako se od vozača očekuje poštivanje novih pravila tijekom kvalifikacija u petak te Sprint Shootouta u subotu. Vozačima je sada zabranjeno zaustavljati se u boksu i stvarati kolonu bolida iza sebe, ali imaju prostor na stazi u kojem smiju usporiti i stvoriti si dovoljan razmak u odnosu na druge bolide da bi mogli nesmetano odvoziti kvalifikacijski krug.

“Prema članku 33.4 sportskog pravilnika Formule 1, vozačima nije dopušteno voziti nepotrebno sporo, što uključuje i zaustavljanje bolida u brzoj liniji unutar pit lanea. Tijekom Shootouta i kvalifikacija vozači si mogu kreirati razmak između svjetala na izlasku iz boksa i SC2 linije. Svaki vozač koji to poželi učiniti, mora voziti što je moguće više uz lijevi rub staze, kako bi omogućio drugim vozačima da ga prođu s desne strane na izlasku iz boksa”, stoji u pojašnjenju pravila.

Objava FIA će kažnjavati zaustavljanje u pit laneu i blokiranje drugih vozača pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak