Momčad Haas već je neko vrijeme u jako lošoj formi, a novo razočaranje došlo je na prošlotjednoj VN Mexico Cityja. Kevin Magnussen imao je tešku nesreću, a Nico Hülkenberg nije uspio obraniti poziciju među osvajačima bodova. Uoči završne tri utrke sezone, Nijemac je bio prilično oštar u svom istupu.

Aktualna sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 nije loše krenula za Haas. Vozači američke momčadi osvajali su bodove na tri od prvih pet utrka sezone, ali kasnije su rezultati krenuli silaznom putanjom. Bilo je dobrih nastupa u kvalifikacijama, ali bolid VF-23 u utrkama jednostavno nije funkcionirao dovoljno dobro da bi Magnussen i Hülkenberg mogli konkurirati za bodove. Najčešće je problem bio u naglašenom trošenju guma u utrkama, zbog čega bi Haas gubio borbu s rivalima.

Puno su u redovima američke momčadi očekivali od paketa nadogradnji koji je prvi put korišten u SAD-u, ali zasad ni to nije donijelo nekakav pomak. Bodovi nisu osvojeni u Austinu, a nisu ni prošlog tjedna u Mexico Cityju. Magnussen je svoj nastup završio teškim udesom koji je bio posljedica puknuća stražnjeg ovjesa, a Hülkenberg se tijekom utrke nastojao žestoko braniti od vozača Alpinea, no nije uspio doći do desetog mjesta i barem jednog boda.

Bio je Nijemac prilično kritičan: “To je neizbježno. Plaćamo cijenu jer nismo donosili nadogradnje, jer nismo tražili performanse. Nadam se da je ovo znak za buđenje svima u tvornici. Na ovaj se način ne možete natjecati u Formuli 1.”

“Ako je stara specifikacija bolida imala ikakve stvarno dobre karakteristike, onda je bila više ili manje kompetitivna u sporim zavojima, a ovom stazom su dominirali spori zavoji. Ne znam, imam osjećaj da bi možda stara specifikacija bila bolja ovdje, ali očigledno to je za nas jednosmjerna ulica u budućnosti.”

Da stvar bude gora za Haas, AlphaTauri je na zadnje dvije utrke osvojio 11 bodova i tako pobjegao sa začelja konstruktorskog poretka. Evo što na trenutnu situaciju kaže šef momčadi Guenther Steiner:

“Ključna saznanja su da smo možda očekivali malo više od nadogradnji, ali opet i dalje stvari idu gore-dolje jer u Austinu smo imali sprint vikend tijekom kojeg se nije puno toga testiralo, a u Meksiku se vozi na velikoj nadmorskoj visini. Nismo imali dovoljno ukupnog downforcea prošlog vikenda, tako da i dalje nisam došao do pravog zaključka, ali očekivanja su bila nešto veća, iako nas ovo usmjerava u pravom smjeru za iduću godinu.”

Haas je i dalje na samo 12 osvojenih bodova, AlphaTauri i Alfa Romeo imaju po 16. Američkoj momčadi ozbiljno prijeti ponavljanje scenarija iz 2021. godine, kad je prvenstvo završila na zadnjem mjestu.

Objava Hülkenberg kritičan prema svojoj momčadi: Na ovaj se način ne možete natjecati u F1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak