FIA je pokrenula proces koji omogućava ulazak za (do) dvije nove momčadi u Formuli 1 već od 2025. godine. Za početak, to podrazumijeva prijavu kao identificiranje potencijalnih timova koji žele sudjelovati. 

Predsjednik FIA-e, Mohammed Ben Sulayem, otkrio je početkom godine da planira pokrenuti formalni proces iskazivanja interesa za perspektivne nove momčadi u F1.

Sve će se prijave procijeniti na temelju tehničkih mogućnosti, iskustva, financiranja i resursa, kao i način na koji će se nove momčadi nositi s izazovom održivosti F1 i ekološkim planovima do 2030.

Od njih bi se također tražilo da ilustriraju kako namjeravaju postići pozitivan društveni utjecaj svojim sudjelovanjem u sportu, te kako bi pomogli u ispunjavanju zajedničkih ciljeva FIA-e i uprave Formule 1.

Potencijalne prijave podrazumijevaju nepovratnu administrativnu naknadu od 20.000 $ prilikom izražavanja interesa.

Rok za službene prijave je 30. travnja, a odluka se očekuje najkasnije do 30. lipnja.

“Rast i privlačnost Formule 1 na neviđenim je razinama. FIA smatra da su stvoreni uvjeti da svi zainteresirani, koji zadovolje kriterije odabira, iskažu formalni interes za ulazak u prvenstvo.”

“Prvi put u povijesti, kao dio uvjeta odabira, tražimo da kandidati navedu kako bi ispunili FIA-ine kriterije održivosti i kako bi pozitivno utjecali na društvo kroz sport.”

“Proces proširenja je logičan nakon pozitivnog prihvaćanja FIA-inih propisa o pogonskim jedinicama F1 za 2026. od strane proizvođača motora, što je privuklo Audi u Formulu 1 i stvorilo interes među drugim potencijalnim sudionicima”, rekao je Ben Sulayem.

FIA je pokazala potporu Andrettijevom predloženom ulasku uz Cadillac, iako tek trebaju pridobiti trenutne momčadi i vlasnike F1, Liberty Mediju.

Objava FIA otvorila proces prijava za nove momčadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic