U jedinoj francuskoj momčadi u Formuli 1 neprestano se događaju kadrovske promjene, a najnovija vijest je da Flavio Briatore dobiva službenu funkciju unutar Alpineovog F1 tima.

Flavio Briatore, 74-godišnji Talijan, itekako je poznata ličnost ljubiteljima Formule 1. Složit će se mnogi, i vrlo ekscentrična te kontroverzna ličnost. Posebno se pamti era kad je obnašao dužnost šefa momčadi u Benettonu. Bilo je to još u 90-im godinama prošlog stoljeća, a taj su period obilježili uspjesi ostvareni s Michaelom Schumacherom, titule osvojene 1994. i 1995.

Nakon jednog perioda izvan Formule 1, Briatore se vratio početkom novog tisućljeća, sada u ulozi šefa Renaultove momčadi. I to je bilo uspješno vrijeme za njega, obilježeno novim titulama osvojenim u suradnji s Fernandom Alonsom 2005. i 2006.

Napustio je spomenutu dužnost nakon afere ‘Crashgate’, vezane uz događanja na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine. Tada se drugi vozač Renaulta, Nelson Piquet Junior, namjerno razbio kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila na stazu, čime je izravno profitirao njegov momčadski kolega Fernando Alonso i pobijedio u utrci.

Cijela ta priča izašla je na vidjelo godinu kasnije, a FIA je Briatoreu odredila doživotnu zabranu djelovanja u Formuli 1. Ipak, on je kasnije sudskim putem uspio pobiti tu zabranu, a iako ne direktno, ostao je djelomično vezan uz Formulu 1. I danas je član Alonsovog menadžmenta, a imao je i ulogu u projektu Velike nagrade Azerbajdžana.

Međutim, Briatore će nakon 15 godina obnašati službenu rolu u jednoj momčadi Formule 1, rolu izvršnog savjetnika u Alpineu. Francuska je momčad to službeno potvrdila ovog petka.

“BWT Alpine F1 Team potvrđuje da je Flavio Briatore angažiran od strane CEO-a Renaultove grupacije, Luce de Mea, za njegovog izvršnog savjetnika u odjelu Formule 1. Briatore će se pretežno fokusirati na područja visoke razine u momčadi, uključujući skauting vrhunskih talenata i pružanje uvida u stanje na vozačkoj tržnici, provjeru postojećih projekata analizom trenutne strukture i savjetovanjem u pogledu strateških pitanja unutar sporta”, stoji u objavi francuske momčadi.

Briatore će dakle odgovarati direktno De Meu, a trebao bi napraviti procjenu isplate li se Renaultu ogromna ulaganja u razvoj vlastitih pogonskih jedinica ili bi možda bila bolja opcija da Alpine počne koristiti motore nekog drugog proizvođača.

Objava Flavio Briatore opet u Formuli 1, sada kao savjetnik u momčadi Alpine pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak