Francuski vozač ostao je prilično iznenađen odlukom sudaca na Velikoj nagradi Velike Britanije. Prilikom borbe za pozicije, Stroll je obilazio Gaslyja, ali je pritom sa sva četiri kotača otišao preko granica staze. Prema mnogim primjerima iz prošlosti, trebao je vratiti stečenu poziciju, no suci nisu tako mislili…

Nedjelja na Silverstoneu bila je jako loša za Alpine. Esteban Ocon morao je odustati nakon samo deset krugova zbog kvara na bolidu, a priliku osvojiti barem poneki bod imao je Pierre Gasly, no kobna je za njega bila borba s Lanceom Strollom, nakon koje je i on morao prerano završiti utrku.

Prva faza te borbe za 11. mjesto odigrala se u zavoju Stowe. Vozač Aston Martina napao je Gaslyja s vanjske strane i pritom otišao izvan granica staze. Preuzeo je to 11. mjesto, a suci, iako su pregledali spornu situaciju, ostali su nijemi. Niti su upozorili Aston Martin da njihov vozač mora vratiti poziciju, niti su ga kaznili.

Gasly je bio silno frustriran zbog toga: “Za mene je bilo prilično čisto i oduvijek stoji u pravilima da ne smijete napustiti stazu i pritom dobiti određenu prednost. Po svemu što sam ja vidio, imao je četiri kotača van staze dok me prestizao, a to je stjecanje prednosti. Ja sam prošli vikend dobio 15 sekundi kazne zbog granica staze, sad izgubim poziciju jer je netko izašao sa staze i ništa se ne dogodi.”

“U Formuli 2, Victor Martins je bio u vodstvu i dobio je pet sekundi kazne za istu stvar, tako da sam ekstremno zbunjen ovime što se trenutno događa. A znate, to mijenja i ono što se događalo nakon toga…”

Događalo se to da je Pierre uzvratio Strollu pa onda napao i Carlosa Sainza na desetom mjestu. Stroll se opet uključio u borbu pa izašao sa staze u zavoju Club i pri povratku udario Gaslyjev bolid te mu zadao oštećenje ovjesa zbog kojeg je Francuz morao odustati. Za taj incident su suci dali pet sekundi kazne kanadskom vozaču, ali stoji Gaslyjeva pretpostavka da to te situacije uopće ne bi došlo da je sankcioniran onaj prvi prekršaj.

“Nakon što sam uspio proći Carlosa, on je uzvratio, a onda nas je Lance izbacio iz utrke u posljednjoj šikani. Ekstremno sam razočaran jer u prvom dijelu utrke stvari su išle dobro. Lovio sam Fernanda i imao dobru brzinu. Nedostajalo mi je malo brzine na pravcu da bih ga napao, ali znate, i dalje je bilo dobro držati se u toj skupini. Svi naši napori uništeni su onime što je uslijedilo. Razočaravajuće.”

Teško je bilo Pierreu prihvatiti odluku sudaca: “Odeš li izvan staze, moraš vratiti poziciju. Jednostavno je. Tako nam je FIA govorila i ja sam plaćao cijenu toga u različitim situacijama. Nije pošteno da nemamo konstantu u tom pogledu. Na idućoj utrci ja ću onda pretpostaviti da je odlazak izvan staze prilikom pretjecanja nekoga dopušten. Pa ću, iznenada, dobiti pet sekundi kazne. Ne razumijem, jednostavno ovo se ne čini pošteno. A situacija je crno-bijela. Granice staze, ili jesi unutar staze ili nisi.”

Tako je vikend u Engleskoj završio jako loše za Alpine, a sol na ranu bio im je uspjeh McLarena. Te dvije momčadi natječu se za peto mjesto u poretku konstruktora, a odličnim drugim i četvrtim mjestom na Silverstoneu, društvo iz Wokinga preuzelo je peto mjesto s 12 bodova prednosti.

Objava Gasly: Stroll je stekao prednost izlaskom van staze, ne shvaćam zašto nije kažnjen pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak