Suci koji su radili na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu morat će se još malo baviti rezultatima te utrke, budući da je Haas iskoristio pravo na reviziju zbog toga što, kako tvrde iz američke momčadi, neki vozači nisu kažnjeni zbog nepoštivanja pravila o granicama staze.

Iz Haasa poručuju kako su detaljno proučili snimke s onboard kamera te smatraju kako su Sergio Perez, Lance Stroll, Alex Albon i Logan Sargeant u zavoju broj 6 imali višestruke izlaske preko granica staze sa svim kotačima svojih bolida. Ti njihovi prekršaji nisu sankcionirani tijekom ni nakon utrke.

Stoga, Haas je iskoristio pravo i zatražio reviziju reultata. Prvo online saslušanje na tu temu održat će se u srijedu, a prvi zadatak sudaca FIA-e bit će utvrditi ima li Haas osnovu za otvaranje tog slučaja, odnosno može li prezentirati značajne i relevantne nove dokaze, koji prethodno nisu bili dostupni.

Ako suci ustanove da ti elementi postoje, drugi dio saslušanja održat će se naknadno. Haas, Williams, Red Bull i Aston Martin pozvani su na sudjelovanje u ovom postupku.

Zašto je Haasu ta tema interesantna? Nakon što su Charles Leclerc i Lewis Hamilton zaradili diskvalifikaciju po završetku VN SAD-a, Perez je promoviran na četvrto mjesto, Stroll na sedmo, a Albon i Sargeant iz Williamsa na deveto i deseto. Nico Hülkenberg u konačnom je plasmanu bio 11., a ciljem je prošao tri sekunde poslije Albona i dvije sekunde poslije Sargeanta. Kad bi Williamsov dvojac bio kažnjen, Haas bi mogao doći do bodova.

“To je samo revizija. Postoje pravila. Na kraju, ako suci nisu imali ove informacije, onda nisu mogli ništa poduzeti. To potpuno razumijem. No, informacije postoje i sad ćemo vidjeti što će FIA napraviti, kad te informacije dobije. Mislim da nešto moraju poduzeti jer inače ispada da pravila imamo, ali ne postupamo prema njima. To je moje mišljenje”, istaknuo je šef Haasove momčadi Guenther Steiner.

“U redu, ja potpuno poštujem to da nisu vidjeli fotografije, kako onda mogu prosuditi sa sigurnošću? Ali sada imamo jasne dokaze toga. Mi samo želimo otvoriti slučaj jer inače treba mijenjati pravila. Ja nisam veliki fan granica staze, da budem iskren. Zadnji sam koji želi kazne zbog limita staze, ali ako postoji pravilo, onda kao sport to pravilo moramo poštovati. Više je stvar principa, nego kazni.”

“Ne mislim da će kazne činiti razliku nama, s obzirom na to gdje smo u ovom trenutku. Ali na kraju, trebamo djelovati prema pravilima, ne možemo ih nekad primjenjivati, a nekad ne. Nije stvar izbora jer pravilo postoji. Ako pravilo treba mijenjati, idemo raspravljati o tome. Ako treba mijenjati limite staze, raspravljajmo o tome. Ali ne ako je zapisano da za četiri prekršaja dobivate pet sekundi kazne i onda još peti za svaki sljedeći. To trebamo raditi, ako što je rađeno prije. Nije da izmišljamo nešto novo.”

Stav FIA-e, koji je prezentiran na idućoj utrci u Meksiku, sugerirao je da se na temelju nadzornih kamera na stazi nije moglo precizno odrediti je li bilo kršenja pravila. Iako su u tom istom zavoju neki drugi prekršaji zabilježeni. U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će proći saslušanje u srijedu.

Objava Haas zatražio reviziju rezultata VN SAD-a: Imamo jasne dokaze pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak