Prvi dan Velike nagrade Saudijske Arabije nije prošao dobro za sedmerostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona. Imao je dosta poteškoća sa svojim Mercedesom, a usput je zaradio i upozorenje zbog ometanja drugih vozača.

Na oba slobodna treninga u četvrtak, Georgeu Russellu išlo je prilično dobro na Jeddah Corniche Circuit. On je na prvom treningu imao četvrto, a na drugom treningu drugo vrijeme. Lewis Hamilton puno se više mučio sa svojim bolidom W15 pa je oba treninga završio na osmom mjestu.

Žalio se sedmerostruki prvak svijeta na stabilnost stražnjeg dijela Mercedesovog bolida, pred kraj drugog treninga i na gubitak snage, a još je zaradio i upozorenje sudaca zbog ometanja Logana Sargeanta. Suci su zbog te situacije kaznili Mercedes s 15 tisuća eura jer Hamilton nije na vrijeme obaviješten o dolasku Williamsovog vozača.

Svoj četvrtak u Džedi Hamilton je ovako opisao: “Da, tipičan dan, jednostavno mi je nedostajalo povjerenja u stražnji dio bolida. Radili smo dosta na set-upu između sesija, dosta smo toga mijenjali, ali problem je i dalje bio prisutan i mučio sam se s tim, a imao sam i nekoliko stvarno opasnih trenutaka tamo na stazi. Na tim jako brzim dijelovima treba vam puno povjerenje u stražnji dio bolida, a ja ga zasad nemam.”

“Trebamo proći podatke. George je očigledno puno sretniji sa svojim bolidom. Išli smo danas u različitim smjerovima, isprobavali različite stvari kako bismo pronašli pravo rješenje za bolid. Ja samo želim stabilan stražnji dio i onda ću biti sretan, to je ono na čemu radimo.”

George Russell, Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Saudi Arabian GP 2024.

Iako su mu rezultati bili puno bolji – na drugom je treningu bio 23 stotinke sporiji od Fernanda Alonsa, Russell je također rekao da bolid nije još u savršenom stanju.

“Bilo je zabavno vratiti se u Džedu, na tako brzu stazu. Uživao sam. Bila je pomalo zeznuta sesija i mislim da još nismo doveli bolid u savršeni radni okvir. Vremena krugova izgledala su dobro, kao i tempo s manje ili više goriva. Ne znam gdje smo zapravo, ali opet je jako tijesno. Aston Martin je malo iznenađenje, odlično ih je vidjeti na vrhu, a mi ćemo raditi i onda vidjeti što možemo postići u petak.”

“Puno smo testirali. Na prvom treningu Lewis je počeo s jednim set-upom, a ja s drastično drukčijim. Onda smo na drugom treningu napravili sasvim suprotno, okrenuli smo postavke da vidimo što funkcionira. Pokušali smo naučiti što više o bolidu, prikupiti informacije od obojice.”

“Još je rana faza. Bili smo do sada samo na jednoj stazi, bolid je nov, tako da trebamo nastaviti s učenjem. Sigurno da je Max najbrži, Checo nije daleko. Mislim da će biti tijesno kao što smo vidjeli u Bahreinu. Ferrari i Aston izgledaju kao naše najveće prijetnje i rivali u ovom trenutku”, izjavio je Russell.

Na prvoj utrci sezone Mercedesovi su vozači zauzeli peto i sedmo mjesto. Prvo postolje definitivno je cilj ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji.

Objava Hamilton: Nedostaje mi povjerenja u stražnji dio bolida pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak