Mohammed Ben Sulayem obavijestio je timove Formule 1 kako više neće svakodnevno sudjelovati u upravljanju natjecanja, već će za to unutar Svjetske automobilističke federacije biti zadužen direktor za utrke bolida jednosjeda – Nikolas Tombazis.

Od svog dolaska na mjesto predsjednika FIA-e u prosincu 2021. godine, Mohammed Ben Sulayem aktivno je sudjelovao u određenim reformama u Formuli 1. Bile su to uglavnom reakcije na onu kontroverznu završnicu prvenstva 2021., a uključivale su promjene u vođenju samih utrka i postavljanje novih dužnosnika na istaknute pozicije u organizaciji.

Ovoga tjedna Ben Sulayem je poslao obavijest timovima Formule 1, prema kojima se povlači iz tog svakodnevnog upravljanja Formulom 1, a sve te zadatke prepušta FIA-inom direktoru za utrke bolida jednosjeda, Nikolasu Tombazisu. Također, tu je i novoizabrani sportski direktor koji je stigao upravo iz Formule 1, Steve Nielsen.

Britanski Daily Mail prenosi dio sadržaja tog predsjednikovog pisma: “Moj istaknuti cilj bio je djelovati kao neizvršni predsjednik uz postavljanje tima profesionalnih menadžera, što je sada u velikoj mjeri kompletirano. Zbog toga, u budućnosti će vaš svakodnevni kontakt za sva pitanja vezana uz F1 biti Nikolas i njegov tim, dok ću se ja fokusirati na strateška pitanja sa svojim timom.”

Predsjednik FIA-e nedavno je izazvao vrlo negativne reakcije čelništva Formule 1, nakon što je komentirao navodnu ponudu Public Investment Funda za kupnju Formule 1 od Liberty Medije. Spominjala se nakon toga čak i želja za smjenom 61-godišnjeg Ben Sulayema.

Ipak, iz Svjetske automobilističke federacije poručuju kako sve ide prema planu i da ova odluka Ben Sulayema nije ništa neočekivano.

“Predsjednikov manifest jasno je iznio ovaj plan prije nego što je izabran”, rekao je glasnogovornik FIA-e. “Obećao je ‘imenovanje glavnog izvršnog direktora FIA-e kako bi pružio integrirane i usklađene operacije’, kao i ‘uvođenje revidiranog okvira upravljanja’ pod ‘voditeljskim timom usmjerenim na transparentnost, demokraciju i rast.”

“Ovi ciljevi, kao i najava nove strukture u odjelu za utrke bolida jednosjeda, planirani su od početka predsjedanja. Predsjednik FIA-e ima brojna zaduženja koja pokrivaju globalni motorsport i mobilnost, a sad kad je strukturalna reorganizacija u Formuli 1 kompletirana, ovo je prirodan sljedeći korak”, kaže FIA.

Aktualno je i pitanje povećanja broja timova koji se natječu u Formuli 1, oko kojega također vladaju različita mišljenja. Ben Sulayem do sada je zagovarao proces proširenja Formule 1, dok se ta ideja nije pretjerano svidjela sadašnjim timovima. Hoće li ovo “udaljavanje” Ben Sulayema od upravljanja sportom primiriti sve glasnije nesuglasice između njega/FIA-e i vodstva Formule 1, ostaje nam vidjeti.

Objava Predsjednik FIA-e prepušta upravljanje Formulom 1 direktoru Tombazisu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak