Lewis Hamilton smatra da zahtjev njegove momčadi u finalu utrke za Veliku nagradu Japana za usporavanjem i zadržavanjem Georgea Russella u dometu DRS-a kako bi mu pomogao u borbi protiv Ferrarijevog Carlosa Sainza – nije imao smisla.

Mercedesov dvojac bio je na petom i šestom mjestu u završnoj fazi utrke u Suzuki dok im se brzi Sainz približavao na svježim gumama.

Hamiltonu, koji je bio na boljim gumama od Russella, na kraju je dopušteno da prođe Russella, ali mu je tada odmah naređeno da uspori kako bi zadržao Russella unutar dometa DRS-a i pomogao mu protiv Sainza na ravnim dijelovima staze.

Ovo se dogodilo samo tjedan dana nakon što je upravo Sainz briljantno iskoristio istu taktiku da “ubrza” Landa Norrisa, koji je uspješno odbijao napade Mercedesa.

Ali, Hamilton je doveo u pitanje takvu taktiku jer je smatrao da treba napraviti što veći razmak u odnosu na Sainza:

“Mislim da to uopće nije bila dobra ideja. Kad su mi to predložili, znao sam da su se očito toga dosjetili iz prošle utrke, a to nije imalo smisla.”

“Trebao sam otići naprijed što je više moguće i bio sam na dobrom putu s oko dvije sekunde ispred i tada su me zamolili da dam Georgeu DRS, pa sam morao usporiti kako bi razmak bio samo 0,8 sekundi!”

“Dobio je DRS, ali ga je Sainz svejedno prestigao, što se trebalo i dogoditi jer je on bio na jednom zaustavljanju, a mi na dva.”

“Nakon toga mi je Carlos bio točno ‘za repom’, tako da to baš nije bilo idealno. Bilo je jako teško u posljednjih nekoliko krugova, ali mislim da kao momčad moramo biti sretni što smo peti i sedmi, a ne šesti i sedmi.”

Hamilton smatra da se cijela situacija oko njega i Russella mogla bolje riješiti jer su obojica izgubila vrijeme utrkujući se međusobno u utrci.

Tijesna borba na kraju utrke, bila je nastavak borbe s početka utrke. Hamilton je priznao da je bio agresivan u toj borbi kroz zavoj Spoon, ali smatra da nije pretjerao.

Također je rekao da bolid nije bio u potpunosti ispravan zbog sudara sa Sergiom Perezom prilikom probijanja do prvog zavoja utrke:

“Definitivno sam bio agresivan, ali mislim da je bila dobra utrka. Iskreno, nisam ni trebao biti u toj poziciji.”

“Cijeli vikend sam bio dobar. Radi oštećenja sam imao malo problema sa skretanjem u lakat-zavoju.”

“Ali, bila je to dobra borba, pomalo agresivna, ali to je i potrebno za postizanje pozicije.”

Objava Hamilton: Ideja s DRS-om nije imala smisla pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic