Mercedes je u četvrtak iskoristio pravo na vožnju 100 kilometara s novim bolidom u svrhu dana snimanja, a Lewis Hamilton rekao je da u prvoj vožnji nije bilo nikakvih problema te da su usput otkrivene neke korisne stvari.

U srijedu smo prvi put imali priliku vidjeti novi Mercedesov bolid W14, s kojim će njemačka momčad krenuti u novu sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1. Nakon uobičajenih obaveza prema predstavnicima medija, s bolidom se na stazu Silverstone uputio George Russell i odvozio prvih nekoliko krugova. Bio je to tzv. shakedown.

Osim prava na tu testnu vožnju, momčadi tijekom sezone smiju odraditi i dva dana snimanja. Mercedes je svoj prvi dan snimanja održao u četvrtak, također na Silverstoneu, a pravila nalažu da je tom prilikom dopušteno odvoziti najviše 100 kilometara.

Nešto vremena u bolidu dobili su i George Russell i Lewis Hamilton. Vremenski uvjeti nisu baš bili dobri, no Hamiltonovi komentari nakon te prve vožnje jesu.

“Bilo je odlično pokrenuti i provozati bolid W14. To je uvijek trenutak koji napeto iščekuju svi u tvornici, ljudi koji su tako marljivo radili. Neizmjerno sam zahvalan za sav trud koji je uložen. Inače, dan je prošao tečno. Uspjeli smo proći dobar program i pritom smo otkrili neke korisne stvari. Generalno sam se osjećao ugodno u bolidu pa s uzbuđenjem idem na put za Bahrein”, rekao je sedmerostruki prvak svijeta.

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch – Finn Pomeroy

U Bahreinu će se idućeg tjedna održati trodnevno predsezonsko testiranje, od 23. do 25. veljače. Također na stazi Sakhir, započet će nova sezona od 3. do 5. ožujka.

Russell je ovako komentirao svoje prve kilometre u bolidu: “Odlično je izaći na stazu s bolidom W14. Bilo je vrlo hladno i staza je bila masna, no bolid je radio glatko i kompletirali smo krugove koji su nam bili dozvoljeni. Znamo da će predsezonska testiranja biti prvi pravi ispit za bolid. Bez obzira na to, izgleda odlično na stazi i osjećaj u bolidu zasad je dobar.”

Mercedes u novoj sezoni očekuje velike stvari. Nakon slabije 2022., cilj momčadi je vratiti se u igru za pobjede i naslov prvaka.

“Uvjeti nisu bili dobri za snimanje ili za vožnju, ali odradili smo dopuštenih 100 kilometara bez ikakvih problema”, kaže jedan od glavnih inženjera Andrew Shovlin pa dodaje: “Od obojice vozača dobili smo dobre procjene i prve dojmove o bolidu. Bahrein će biti sasvim drukčiji od hladnog i kišovitog Silverstonea, ali čini se da sve funkcionira dobro. Nadam se da ćemo dobro krenuti idućeg tjedna i maksimalno iskoristiti tri dana predsezonskih testiranja.”

Šef momčadi Toto Wolff prošlu je sezonu nazvao teškom lekcijom i objasnio da je Mercedes u pripremama za novu sezonu korigirao svoj pristup.

Objava Hamilton nakon prvih kilometara s bolidom W14: Otkrili smo korisne stvari pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak