Sjedinjene Američke Države i Formula 1 bi, u teoriji, trebale biti idealan spoj, no ova veza često je bila turbulentnija nego što je očekivano. U svojim pokušajima da zabljesne u Novom svijetu, Formula 1 posjetila je niz utrka diljem zemlje, što mnogo govori o često neuspješnim pokušajima organizacije da promovira sport na ovom terenu.

Posljednjih godina Formula 1 se dosta izmijenila i prisutnija je na američkom tlu više nego ikad. Čini se da je i zainteresiranost sve veća, te da Amerikanci sve više uživaju u utrkivanju bolida Formule 1 pa tako i ove godine imamo tri utrke na američkom tlu, ovog tjedna u Miamiju, a potom na jesen u Austinu i Las Vegasu. S nedavnim, možda ipak mogućim, odobravanjem za ulazak na grid momčadi Andretti Formula Racing, američka sveprisutnost postat će još veća u svijetu Formule 1.

Izvor: f1.com

Sjedinjene Američke Države dale su dva svjetska prvaka u Formuli 1, koja su osvojila svaki po jedan naslov. Phil Hill prvi je američki prvak svijeta i jedini koji je i rođen u Americi. Hill je rođen u gradu ovotjedne utrke, u Miamiju 1927. godine, a u Formuli 1 debitirao je na utrci za VN Francuske 1958. godine. Svoju prvu pobjedu ostvario je na Monzi 1960. godine, čime je napravio dobar uvod za iduću sezonu u kojoj će biti okrunjen naslovom prvaka.

Hill je 1961. godine sve utrke osim jedne završio na prva tri mjesta, čime si je osigurao vozački naslov prvaka, a svojoj momčadi Ferrari – konstruktorski. Slavlje je pokvareno smrću njegovog momčadskog kolege, Wolfganga von Tripsa, koji je poginuo na Monzi na dan kad je Hill osvojio naslov. Italija je bila pretposljednja utrka sezone, a iz Ferrarija su odlučili ne putovati u Ameriku na utrku na stazu Watkins Glen, što je onemogućilo novookrunjenom prvaku da se natječe na domaćem terenu. Naredne godine, koja je bila ujedno i posljednja Hillova s Ferrarijem, rekao je kako više nema veliku potrebu za utrkivanjem, jer nema želju da pogine.

1962. godine napustio je Ferrari u korist novoosnovane momčadi ATS i prouzrokovao i napuštanje velikog broja inženjera iz Ferrarija. Konačno, do svog umirovljenja iz Formule 1 nakon sezone 1964., vozio je još za momčad Cooper. Pred kraj karijere u Formuli 1 nije imao većih uspjeha, za razliku od Sebringa i Le Mansa, gdje je pobjeđivao po tri puta. Unatoč naslovu svjetskog prvaka, Hill, uz Mikea Hawthorna, ima najmanje pobjeda u karijeru od svih svjetskih prvaka, samo tri.

Izvor: f1.com

Najuspješniji Amerikanac u Formuli 1 i do danas je Mario Andretti, rođen 1940. godine u Motovunu, ali u okviru tadašnje Kraljevine Italije. Kao i Hill, Andretti je okrunjen jednim naslovom svjetskog prvaka, ali je tijekom svoje karijere ostvario 12 pobjeda. Andretti je karijeru započeo osvajanjem najbolje startne pozicije vozeći za momčad Lotus, na domaćem terenu, na stazi Watkins Glen.

Iz utrke je morao odustati, a i prva polovina njegove karijere ličila je na njen početak. Andretti je pokazivao bljeske velikog potencijala, no često je nedostajala završnica za veliki uspjeh. Svoju prvu pobjedu ostvario je na utrci za VN Južne Afrike 1971. godine u bolidu momčadi Ferrari.

Stvari su se okrenule u Marijevu korist kad se vratio u Lotus 1976. godine, a ujedno i na pobjedničke podije. Posljednju utrku te sezone je pobijedio, a potom je naredne godine pobijedio još četiri puta i sezonu završio treći u ukupnom poretku. Još bolji bio je 1978. godine, kad je pobijedio šest puta i osvojio svoj jedini naslov prvaka, no i njegovo slavlje pokvarila je tragedija u momčadi. Naime, tragična smrt njegovog rivala i momčadskog kolege Ronnieja Petersona nije dozvolila veselje onakvo kakvo je ono trebalo biti.

Andretti više nije pobjeđivao u Formuli 1, no ostvario je fantastične uspjehe u američkim serijama utrkivanja jednosjeda, poput utrka izdržljivosti i NASCAR-a. Andretti nije samo veliko ime u svijetu Formule 1, već i u automobilizmu uopće, vozač u pravome smislu te riječi.

Izvor: Haas Media Center

Od Andrettijevog naslova 1978. godine Amerika čeka svoj veliki rezultat u Formuli 1. Posljednjih godina prisutna je i u formi vozača i u formi momčadi, no bez većih uspjeha. Tendencija je sve veće prisutnosti, pa je za očekivati da će investitori iz ove zemlje još više ulagati i sve se više pojavljivati na gridu. Hoće li uspjeti ponoviti uspjehe iz prošlog stoljeća, vidjet ćemo.

Objava Hometown Heroes: SAD pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Mia Lesic