S obzirom na to da Red Bull praktično ima osiguranu novu dvostruku titulu, nije nikakvo iznenađenje da se sada okreće razvoju bolida za 2024. godinu.

Red Bull Racing i Max Verstappen lani su osvojili konstruktorski i vozački naslov prvaka svijeta u Formuli 1, a prvi dio ove sezone teško je mogao biti bolji za branitelje naslova. Voženo je 12 utrka, a Red Bull je bio pobjednik na svih 12. Verstappen je osvojio deset Grand Prix utrka, a Sergio Perez dvije.

Konkurencija im nije ni blizu. Na početku sezone najbliže je bio Fernando Alonso u Aston Martinu, a kasnije – kako na kojoj utrci. Nekad bi na postolju stajali vozači Mercedesa, nekad Ferrarija, a uspon forme prije ljetne stanke doživio je i McLaren. Ipak, još nitko nije uspio prekinuti pobjednički niz ‘Crvenih bikova’.

S obzirom na stanje u prvenstvu, a Red Bull ima ogromnu prednost u oba poretka, sasvim je logično da se u Milton Keynesu okreću razvoju bolida za iduću sezonu. Šef momčadi Christian Horner govorio je nakon VN Belgije hoće li biti još kakvih nadogradnji aktualnog bolida.

“Mislim da je to više-manje to. Bit će još nekih sitnica i dijelova specifičnih za određenu stazu, ali imamo šest mjeseci za pripremu sljedećeg bolida, uz puno manje vremena u zračnom tunelu od naših suparnika. Zato u tom pogledu moramo biti stvarno selektivni s korištenjem naših resursa”, kaže šef Red Bullove momčadi.

Ta ograničenja u pogledu ispitivanja u zračnom tunelu plod su Red Bullove pobjede u prošlom prvenstvu, ali i kazne zbog probijanja zadanog budžeta u 2021. godini.

“Redukcija vremena u zračnom tunelu počela je prošlog listopada. Stoga, morali smo itekako paziti kako trošimo to vrijeme. Naravno, pritom pokušavamo balansirati stvari između ovogodišnjeg bolida i bolida za sljedeću sezonu. Tu je naš tim došao do izražaja i sve pohvale svima u Milton Keynesu. Naši rezultati su njihovi rezultati, zbog načina na koji prianjaju izazovima koji su im zadani. Nevjerojatno je kako ispisujemo povijest”, ponosno će Horner.

Red Bull svojim rezultatima doista ispisuje povijest jer je porušio legendarne rekorde McLarena iz 1988. godine. Tada je momčad iz Wokinga dobila prvih 11 utrka sezone i takav ulazak u sezonu nikad se nije ponovio, do 2023. Red Bull ima 12 pobjeda zaredom ove sezone, a ukupno 13 u nizu ako pribrojimo pobjedu u zadnjoj utrci prošle sezone.

“Dobili smo 20 od zadnje 21 utrke, što je izvanredno postignuće”, podsjeća Christian. “Znam da to možda nije tako popularno među fanovima jer je predvidljivo, no mi smo koncentrirani na to da pokušamo izvući najbolje što možemo i ovo je vrlo poseban trenutak za momčad. Posljednji je put ovako nešto ostvareno 1988., a kad pomislim da smo mi momčad koja je srušila te rekorde, to je nešto o čemu smo mogli samo sanjati.”

Spomenute 1988. McLaren je dobio 15 od 16 utrka. U nastavku prvenstva Red Bull će pokušati postati prva momčad koja je dobila sve utrke u jednoj F1 sezoni. No, dalek je put do toga, još nas čeka deset utrka.

Objava Horner: Što se naših nadogradnji tiče, to je više-manje to pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak