Nakon što je ranije ove godine odradila testiranje za talijansku momčad Academy/Alex Caffi Motorsport, Pazinjanka će službeni debi u Europskom NASCAR prvenstvu imati na Autodromu Most u Češkoj 26. i 27. kolovoza.

Stefani Mogorović, nakon niza uspješnih godina u kartingu, prije nekoliko se godina otisnula u utrke automobila, a istaknula se jako dobrim nastupima na kružnim utrkama Prvenstva Hrvatske vozeći Renault Clio III. Debitirala je 2021. i zauzela šesto mjesto u grupi 3 (do 2000 ccm) u konkurenciji mnogo iskusnijih kolega. Prošle sezone i u dosadašnjem tijeku aktualnog prvenstva, također je imala izvrsnih nastupa, no bilo je tu i određenih poteškoća s automobilom zbog kojih je izostao željeni rezultat u konačnom plasmanu.

Svojim vožnjama na Grobniku, kad su se utrke PH vozile u sklopu EuroNASCAR GP-a, Mogorović je privukla pažnju stranih timova, tako da su je čelnici Academy/Alex Caffi Motorsporta početkom 2023. pozvali na predsezonsko testiranje u Cremonu. Poznavatelji Formule 1 prepoznat će da se radi o bivšem F1 pilotu. Caffi se na utrkama Formule 1 pojavljivao u periodu od 1987. do 1991., a čak je i osvajao bodove u tri navrata – za momčad Scuderia Italia 1989. te u Arrowsu godinu kasnije.

Na spomenutom testiranju Mogorović je u moćnom NASCAR automobilu s V8 motorom uspješno odradila sve zadatke koje su pred nju postavili čelni ljudi Academy Motorsporta te su već tada počeli razgovori o debiju u EuroNASCARU. Priča se privremeno zaustavila, a prepreku su činila financijska sredstva potrebna za nastup u Europskom NASCAR prvenstvu te Stefani ipak nije nastupila na otvaranju sezone u Valenciji.

Stefani Mogorović na testiranju za EuroNASCAR u ožujku 2023.

Kasnije su još održane utrke na stazi Brands Hatch u Engleskoj te na Autodromo di Vallelunga u Italiji, a četvrti trkaći vikend EuroNASCAR prvenstva 2023. odvija se na Autodromu Most u Češkoj od 25. do 27. kolovoza. Odlična je vijest da će na toj utrci sudjelovati i Mogorović.

Vozit će automobil Ford Mustang s brojem 1 Academy/Alex Caffi Motorsporta i nastupiti u konkurenciji klase EuroNASCAR 2. Ta klasa ima još nekoliko podkategorija, a Stefani će se boriti za što bolji plasman u Rookie Trophy i Lady Trophy konkurenciji. Ono što je pravi raritet i što će se dogoditi prvi put od 2013., talijanski će tim ovog vikenda imati kompletno žensku vozačku postavu u tom automobilu jer će u klasi EuroNASCAR PRO voziti Slovakinja Mihaela Dorčikova.

Trkaći vikend u Mostu sjajna je prilika za vozačicu Istra Racing Teama iz Pazina. Za klasu EuroNASCAR 2 prijavljene su još dvije vozačice, Austrijanka Alina Loibnegger te Talijanka Arianna Casoli. Inače, u poretku vodi Cipranin Vladimiros Tziortzis s 227 bodova, a prati ga popularni Talijan Alberto Naska s 13 bodova manje. Treći je Francuz Paul Jouffreau.

“Očekujem poštenu borbu, dobru brzinu u automobilu i odličnu zabavu na stazi i s članovima ekipe”, kaže Stefani u najavi svog EuroNASCAR debija. “Ciljevi na početku nisu previsoki. Moj je cilj završiti obje utrke te biti zadovoljna rezultatom i ostvarenim napretkom.”

Stefani Mogorović na testiranju za EuroNASCAR u ožujku 2023.

Mogorović će u petak voziti dva slobodna treninga. Kvalifikacije su u subotu prijepodne, za klasu EuroNASCAR 2 počinju u 10:35. Prva utrka je u subotu u 17:20, a druga u nedjelju u 11:05. Kvalifikacije i utrke Europskog NASCAR prvenstva moguće je pratiti u izravnom prijenosu na GP1 televiziji.

Objava Hrvatska vozačica Stefani Mogorović debitira u Europskom NASCAR prvenstvu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak