Prema prikazanom na prva tri trkaća vikenda u 2023. godini, Aston Martin je definitivno momčad koja je najviše napredovala u odnosu na prošlu sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1. Tri plasmana na postolje i drugo mjesto poretka konstruktora – tko time ne bi bio zadovoljan? Lawrence Stroll. Tako barem kaže šef momčadi Mike Krack.

Ako ste zaboravili, Aston Martin je prošlu sezonu završio na sedmom mjestu ukupnog poretka F1 konstruktora. Međutim, tijekom zime se puno toga promijenilo. Ovogodišnji bolid puno je kvalitetniji, a novu energiju donio je i Fernando Alonso, koji je na prve tri utrke osvojio tri treća mjesta. Španjolac je treći i u ukupnom poretku vozača, dok Aston Martin drži drugo mjesto konstruktora s devet bodova više od Mercedesa.

Odličan je to početak sezone za momčad iz Silverstonea, no šef ekipe Mike Krack svjestan je da opuštanja nema jer vlasnik Lawrence Stroll želi još više, želi pobjede.

“Kad ćemo pobijediti iduću utrku? To je pitanje koje Stroll postavlja bez zadrške. Jasno, sretan je što smo napravili iskorak, ali ovo nije dovoljno za njegove ambicije. Dobra je stvar s Lawrenceom što znate na čemu ste. On želi više i mi ćemo morati to isporučiti. Misija ove momčadi je veoma jasna”, kaže Krack.

Do pobjede neće biti jednostavno doći kraj izuzetno moćnog Red Bulla, koji je slavio na sve tri Velike nagrade u prvom dijelu sezone. No, povremeno su “Bikovi” pokazali određene slabosti u pogledu nepouzdanosti bolida, a tko zna, možda se nađe neka staza koja im neće odgovarati. Također, generalno se očekuje da bi prema kraju sezone društvo trebalo biti ujednačenije, odnosno da prednost Red Bulla neće biti tako izražena.

“Imali smo tri staze različitih karakteristika. Bili smo kompetitivni na sve tri, tako da smo uvjereni da kompetitivni možemo biti i na svima ostalima. No znamo da je raspon staza sada znatno drukčiji. Imamo Baku s dugačkim pravcima, a onda Monako bez pravaca. Takve stvari uvijek zamiješaju poredak barem malo.”

“To se može dogoditi kad su razlike male. To je situacija u kojoj smo mi sada, no moramo biti na našem maksimumu u svakoj prilici, na naših 100 posto kako bismo uzeli sve što se nudi”, izjavio je Krack.

Aston Martin bi u skoroj budućnosti trebao prezentirati i značajne nadogradnje svog bolida, koje bi trebale pomoći u smanjivanju zaostatka za Red Bullom. Treće i četvrto mjesto u Australiji najbolji su ovosezonski rezultat momčadi Lawrencea Strolla, no gazda svojim zaposlenicima neće dati mira dok ne proslavi prvu pobjedu Aston Martina.

Objava Krack: Stroll je zadovoljan napretkom, ali pita kad ćemo pobijediti pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak