Laganom kišom završeni prvi slobodni trening u Monte Carlu za VN Monaka, vremenske uvjete ipak nije prenio i na popodnevni drugi slobodni trening. Sesijom je dominirao Ferrari Charlesa Leclerca.

Popratio ga je Lewis Hamilton u Mercedesu kao drugi najbrži, te Fernando Alonso u Aston Martinu s trećim vremenom kruga. Red Bulli su kao i u Imoli bili u problemima na slobodnim treninzima.

Najbrži na prvom slobodnom treningu, Lewis Hamilton, požurio je s izlaskom u sesiju. Vozači su izlazili na medium i hard komponenti guma. Prvo solidno vrijeme postavio je Max Verstappen s 1:13.775. Ubrzo su počeli i kontakti sa zaštitnim ogradama, među prvima je to bio Sergio Perez, ali bez većeg oštećenja. Opasno je bio proklizao i Oscar Piastri kroz dio ‘bazena’.

Ubrzo je domaći vozač, Charles Leclerc, najbrže vrijeme spustio na 1:13.404 pa odmah i Hamilton na 1:13.309. No, Leclerc uskoro prvi vozi i ispod 1:13, točnije 1:12.372 na medium komponenti guma. Momčadski kolega Carlos Sainz je to malo teže pratio, te su prvi krugovi bili preko sekunde zaostatka za Leclercom.

Nakon 15 minuta sesije, Alex Albon i Kevin Magnussen već su se uspjeli upisati na listu incidenata zbog usporavanja drugih vozača. Problemi su se pojavili za Georgea Russella zbog vibracija na kočenju u Nouvelle šikanu. Vozač s najviše problema ovog petka, Pierre Gasly, nakon poteškoća s bolidom na prvom slobodnom treningu radi kojih je dobar dio sesije proveo u garaži, napokon je počeo nizati krugove u drugom slobodnom treningu.

Leclerc je nastavio neumoljivo nizati najbrža vremena. Nakon 17 minuta sesije, prvi je odvozio i ispod 1:12 s 1:11.573. Nitko ga tada, a ni kasnije nije mogao pratiti. Njegov budući momčadski kolega kasnio je skoro sekundu na istoj (medium) komponenti guma. U isto vrijeme vozači su se povukli u bokseve te pripremali za izlazak na mekoj komponenti guma kako bi se simulirali kvalifikacijski krugovi. Prvi je na stazu na softu izašao Williams s Albonom.

Sukladno tome, Albon je ubrzo napravio tada drugo vrijeme na ljestvici najbržih krugova, no čekala su se vremena Leclerca i Verstappena. Perez ni na softu nije mogao pratiti tempo Leclerca, a isto je vrijedilo i za Maxa. Charles je pak nastavio još brže, te vozi 1:11.573, pa i 1:11.278. Oba vozača Red Bulla su se žalila na neudobnu vožnju, te da previše “skaču” u bolidu. Max je čak spomenuo i neugodne udarce u glavu.

Favoriti koji ovaj tempo također nisu mogli pratiti, vozači McLarena, sredinom sesija nalazili su se na sredini ljestvice vremena, s Norrisovim eventualnim popravkom za tada 4. vrijeme treninga. Piastri je pošteno dodirnuo zid na izlasku iz ‘bazena’, ali bolid se činio ispravnim. Ubrzo je i Max ‘poljubio’ zid ulasku u Portier.

Nakon užasnog vikenda u Imoli, Fernando Alonso u Aston Martinu je s 25 minuta do kraja treninga jedini bio “blizu” Leclerca s 0,475 sekundi zaostatka. S obzirom na muke i po Red Bullu, bilo je pitanje vremena kada će Mercedes pronaći prostor i zaprijetiti najbržim vremenima sesije. Učinio je to Hamilton s 1:11.466, malo manje od dvije desetinke zaostatka za Leclercom.

S 20 minuta do kraja sesije prestale su simulacije kvalifikacija te su se vozači polako vraćali na tvrđe komponente guma. Daleko najsporiji bili su Sauberi s preko dvije sekunde zaostatka za Leclercom na ovako kratkoj stazi.

Lista vozača koji su imali kontakt s ogradom se povećavala, ali većih oštećenja nije bilo. Incidenti usporavanja drugih vozača prošli su bez kazni. S 10 minuta do kraja sesije se na kratko pokazala i žuta zastava zbog Leclerca koji je produžio u Sainte Devoteu, ali opet, većih incidenata nije bilo.

Russell još uvijek nije radio ‘zdrave’ krugove, mučio se i dalje s upravljivošću bolida. Spor je na kraju bio i Sainz koji će na sastancima momčadi itekako morati proučiti kako je momčadski kolega s takvom lakoćom bio preko pola sekunde brži u istom bolidu. Vozači su po završetku sesije još trenirali start utrke.

Poredak prvih 10:

  1. Leclerc, Ferrari
  2. Hamilton, Mercedes
  3. Alonso, Aston Martin
  4. Verstappen, Red Bull
  5. Norris, McLaren
  6. Sainz, Ferrari
  7. Stroll, Aston Martin
  8. Perez, Red Bull
  9. Albon, Williams
  10. Russell, Mercedes

Objava Leclerc najbrži na drugom treningu u Monte Carlu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic